Valsts parāda ietekme uz ekonomisko izaugsmi Latvijā - Modnika, Liene Paula (Latvijas Universitāte, 2021)
Ņemot vērā Pasaules valstu, īpaši Eiropas Savienības valstu augošos parādus, rodas vajadzība noskaidrot, vai šis parāds ietekmē ekonomisko izaugsmi. Daudz šādi pētījumi ir veikti par dažādām pasaules un Eiropas Savienības valstīm, taču reti tajos ir iekļauta Latvija. Darba mērķis: noskaidrot, kā valsts parāds attīstījies no 2005. līdz 2020. gadam Latvijā, kā mainījusies ekonomiskā izaugsme šajā posmā, kā un cik lielā mērā parāds ir ietekmējis šīs izmaiņas. Darbā tika analizēta Latvijas un Eiropas Savienības valstu parāda un ekonomiskās izaugsmes sakarība, kā arī tika veidoti ekonometriskie modeļi, lai noskaidrotu parāda ietekmi uz ekonomisko izaugsmi. Tika noskaidrots, ka Latvijā, neskatoties uz to, ka parāda apjoms nav pārsniedzis Māstrihtas kritērijos noteikto slieksni un nav sasniedzis Eiropas Savienības valstu vidējo parāda apjomu, tas tomēr ietekmē negatīvi ekonomisko izaugsmi.

Considering growing government debts in the world, especially in European Union member states, there is a need to find out whether this debt affects economic growth. Such studies have been conducted about various countries of the world and the European Union, but they rarely include Latvia. Aim of the thesis – to find out how debt developed in Latvia from 2005 to 2020, how economic growth has changed at this stage, how and how much this debt has affected these changes. The relationship between government debt and economic growth in Latvia and European Union was analyzed, as well as econometric models was developed to determine the impact of debt on economic growth in Latvia. It was found that in Latvia, despite the fact that the amount of debt has not exceeded the threshold set by the Maastricht criteria and has not reached the average amount of debt of the European Union countries, it still has a negative impact on economic growth.
The impact of public debt on economic growth in Latvia
Keywords: Ekonomika; Parāds; Ekonomiskā izaugsme; IKP; Latvija; Eiropas Savienība