Augšējo elpceļu bakteriālo un vīrusu infekciju sastopamība bērniem pirms un pēc adenotomijas - Jemeļjanovs, Vadims (Latvijas Universitāte, 2022)
Darba aktualitāte: Augšējo elpceļu infekcija ir viena no biežākām patoloģijām bērnu vecumā. Tonsilla pharyngea hipertrofija var radīt vairākas patoloģijas, kas neapšaubāmi samazina dzīves kvalitāti un pat var ietekmēt bērna attīstību. Darba mērķis: Noskaidrot, vai adenotomijas veikšana spēj samazināt augšējo elpceļu infekciju biežumu bērnu vecumā. Rezultāti un secinājumi: Tika izpētīti 526 pacienti ar adenoīdu diagnozi un bija konstatēts, ka vecuma posmā no viena līdz astoņiem gadiem, 72 pacientiem tika veikta adenotomija. To starpā bija vairāk vīriešu 57,3%, nekā sievietes 42,7%, ka arī vīriešiem biežāk veica adenotomiju – 58,3%. Otitis media biežums pēc operācijas mazinājās par 39%. Divu gadu laikā pēc adenotomijas 13,9% vai 10 pacientiem netika konstatēta neviena augšējo elpceļu infekcija.

Topicality of the work: Upper respiratory tract infection is one of the most common pathologies in children. Tonsilla pharyngea hypertrophy can cause a number of pathologies that undoubtedly reduce the quality of life and can even affect a child's development. Aim of the work: To determine whether performing an adenotomy can reduce the incidence of upper respiratory tract infections in children. Results and conclusions: 526 patients with a diagnosis of adenoids were studied and it was found that 72 patients underwent adenotomy between the ages of one and eight years. Among them, there were more men 57.3% than women 42.7%, And men also underwent adenotomy more frequently - 58.3%. The incidence of otitis media after surgery decreased by 39%. No upper respiratory tract infection was detected in 13.9% or 10 patients within two years of adenotomy.
Incidence of upper respiratory tract bacterial and viral infections in children before and after adenotomy
Keywords: Medicīna; Tonsilla pharyngea hipertrofija; adenoīdi; adenotomija; augšējo elpceļu infekcijas; Otitis media