Mikroelementu saturs aktīvās ūdens apmaiņas zonas pazemes ūdeņos Latvijā - Retiķe, Inga (Latvijas Universitāte, 2012)
Latvija ir bagāta ar dažāda ķīmiskā sastāva pazemes ūdens resursiem, tomēr to kvalitāte var būtiski pasliktināties piesārņojuma vai intensīvas izmantošanas rezultātā, tādēļ dzeramā ūdens kvalitāte ir prioritārs jautājums. Šis pētījums ir veltīts mikroelementu raksturojumam Latvijas pazemes ūdeņos. Pētījuma mērķis ir noskaidrot mikroelementu satura izplatību un iespējamos avotus pazemes ūdeņos, ka arī salīdzināt iegūtos rezultātus ar dzeramā ūdens kvalitātes prasībām. Mikroelementi kopumā tika noteikti vairāk nekā 90 pazemes ūdens paraugos no monitoringa, ieguves, kā arī izpētes urbumiem un avotiem. Veikts rezultātu salīdzinājums starp iegūtajiem rezultātiem izmantojot atomabsorbcijas spektrometrijas AAS, pilnīgās atstarošanas rentgenfluorescences TXRF un induktīvi saistītas plazmas masspektrometrijas metodēm. Iegūtie rezultāti uzskatāmi parāda, ka dažādu mikroelementu paaugstinātas vērtības ir saistītas ar pazemes ūdens ķīmisko tipu. Atslēgvārdi: pazemes ūdeņi, mikroelementi, aktīvā ūdens apmaiņas zona, galvenie joni, pilnīgās atstarošanas rentgenfluorescence.

Latvia is rich with groundwater resources with various chemical compositions. However, groundwater quality can easily be diminished by pollution or overexploitation, therefore drinking water quality is an issue of high importance. This research is devoted to trace element characteristics in groundwater within territory of Latvia. The aim of this study is to determine the distribution and possible sources of trace elements in groundwater as well as compare gained results with potable water standards. More than 90 groundwater samples from monitoring and supply wells as well as boreholes, and springs were analyzed for trace element content. Comparisons between atomic absorption spectroscopy AAS, total reflection X-ray fluorescence TXRF and inductively coupled plasma mass spectrometry ICP-MS techniques were examined. Presented results demonstrate that the several trace element elevated concentrations are associated with specific groundwater chemical types. Keywords: groundwater, trace elements, active water exchange zone, major ion chemistry, total X-ray fluorescence.
Trace elements in the active water exchange groundwater zone within Latvia
Keywords: Vides zinātne