Vājākās puses aizsardzība starptautiskajās privāttiesībās - Paņko, Jana (Latvijas Universitāte, 2013)
Pētījuma mērķis ir apskatīt vājākās puses aizsardzību starptautiskajās privāttiesībās un noteikt, vai pastāvošie aizsardzības mehānismi ir efektīvi gan attiecībā uz jurisdikcijas un piemērojamā likuma izvēli, gan arī attiecībā uz vienā valstī pieņemtā tiesas sprieduma atzīšanu citā valstī. Pētījuma autore aplūko vairākas Eiropas Savienības tiesību aktu un Latvijas Republikas nacionālo tiesību normu nepilnības un piedāvā tādus risinājumus, kas precizētu un papildinātu 2000. gada 22. decembra Eiropas Padomes Regulu (EK) 44/2001 par jurisdikciju un spriedumu atzīšanu un izpildi civillietās un komerclietās, 2008. gada 17. jūnija Eiropas Parlamenta un Padomes Regulu (EK) 593/2008 par tiesību aktiem, kas piemērojami līgumsaistībām, kā arī Latvijas Republikas Civilprocesa likumu.

The aim of this thesis is to consider the protection of the weaker party in international private law and to determine whether the existing protection mechanisms are effective in relation to jurisdiction, choice of law and the recognition of a foreign judgment in another country.Author of this research considers number of legislative shortcomings in European Union law and Latvian national legal acts and offers several solutions which would precise un supplement Council Regulation (EC) No 44/2001 on jurisdiction and the recognition and enforcement of judgments in civil and commercial matters, European Parliament and Council Regulation (EC) No 593/2008 on the law applicable to contractual obligations and the Latvian Civil Procedure Law.
The protection of the weaker party within the international private law
Keywords: Juridiskā zinātne