Lielie dati un Eiropas Savienības datu aizsardzības regulējums - Krancs, Artūrs (Latvijas Universitāte, 2017)
Maģistra darba mērķis “Lielie dati un Eiropas Savienības datu aizsardzības regulējums” ir apzināt un analizēt, autoraprāt, aktuālākos ar Lielajiem datiem saistītos problēmjautājumus ES datu aizsardzības tiesībās, kā arī sniegt konstatēto problēmu iespējamos risinājumus. Maģistra darbs ir sadalīts trīs nodaļās. Pirmā nodaļa izskaidro, kas ir Lielie dati, dod starpdisciplināru pārskatu par Lielo datu definīcijām, kā arī ieskicē Lielo datu galvenās iezīmes. Otrā nodaļā aplūko personas aizsardzības datu institūta rašanos un ģenēzi Eiropas Savienībā, īpašu uzmanību pieviešot Datu aizsardzības direktīvai un Vispārīgai datu aizsardzības regulai, cenšoties ne tikai apskatīt šo tiesību aktu saturu, bet arī pievēršoties tiesu praksei. Visbeidzot, darba pēdējā, trešā nodaļa ir veltīta problēmjautājumiem, kas ir saistīti ar Lielo datu apstrādi. Šajā nodaļā tiek meklēta atbilde uz jautājumu, vai Lielo datu apstrādes principi nonāk pretrunā ar ES datu aizsardzības principiem, kā arī īsumā aplūkoti jautājumi saistībā ar piekrišanu un jo īpaši bērna piekrišanu viņa personas datu apstrādei.

The aim of the master thesis “Big Data and European Union data protection law” is to acknowledge and analyse selected issues of Big Data phenomenon in the context of European Union data protection regulation. In accordance with the theme of the master thesis, research proposes possible improvements to the legal framework. Master thesis consists of three chapters. First chapter provides an interdisciplinary overview on the Big Data definitions and sketch main features of Big Data. Second chapter focuses on the rise and genesis of the European data protection regulation, especially on Data protection directive and General data protection regulation. Finally, third chapter focuses on selected issues of Big Data processing. In this chapter author is looking for an answer to the question do the principles of Big Data processing conflict with European Union data protection principles. Also, this chapter provides a short overview on consent, especially children consent to personal data processing.
Big Data and European Union Data Protection Law
Keywords: Juridiskā zinātne; Lielie dati; Privātums; Personas dati; Eiropas Savienībā; Vispārīgā datu aizsardzības regula