Āra vides izmantošanas iespējas 5-6 gadu vecuma bērnu labsajūtas nodrošināšanai - Hromišina, Zane (Latvijas Universitāte, 2024)
Kvalifikācijas darba nosaukums: Āra vides izmantošanas iespējas 5-6 gadu vecuma bērna labsajūtas nodrošināšanai. Kvalifikācijas darba autore: Zane Hromišina Kvalifikācijas darba vadītāja: Mg.izgl.zin. Agita Klempere – Sipjagina Kvalifikācijas darba mērķis: Analizēt un pētīt āra vides izmantošanas iespējas 5-6 gadu vecuma bērnu labsajūtas nodrošināšanai. Uzstādīto mērķu sasniegšanai, tika piedāvātas bērniem dažādas āra aktivitātes un nodarbības. Pirmajā nodaļā autore pēta un analizē teorētiskos avotus par 5-6 gadu vecuma vispārīgo raksturojumu, pievēršot uzmanību dažādām attīstības īpatnībām. Otrajā nodaļā autore izanalizē dažādu autoru atziņas par to, kāds ir āra vides raksturojums, tās ietekmi uz veselību un tās izmantošanas iespējas. Kā arī labsajūtas būtību bērniem atrodoties un darbojoties āra vidē. Trešajā nodaļā veiktā pētījuma apraksts par āra nodarbības izmantošanas iespējām un kā tās ietekmē bērna labsajūtu. Tika izveidoti kritēriji, pēc kuriem tika novēroti bērni un salīdzināti dati pirms novērošanas un pēc novērošanas. Kā arī, tika izveidota anketa pirmsskolas skolotājām par bērna labsajūtu pirmsskolā un kā tas tiek nodrošināts. Atslēgvārdi: labsajūta, āra vide pirmsskolā, āra vide, āra nodarbības, 5 – 6 gadus veci bērni

Title of the Qualification Paper: Opportunities for Using the Outdoor Environment to Ensure the Well-being of Children Aged 5-6. Author of the Qualification Paper: Zane Hromišina Supervisor of the Qualification Paper: Mg. Sc. du. Agita Klempere – Sipjagina Objective of the Qualification Paper: To analyze and study the opportunities for using the outdoor environment to ensure the well-being of children aged 5-6. To achieve the set goals, various outdoor activities and classes were offered to the children. In the first chapter, the author researches and analyzes theoretical sources about the general characteristics of children aged 5-6, focusing on various developmental peculiarities. In the second chapter, the author analyzes the findings of various authors on the characteristics of the outdoor environment, its impact on health, and its usage possibilities. It also discusses the essence of well-being for children when being and engaging in the outdoor environment. In the third chapter, a description of the conducted research on the possibilities of using outdoor classes and how they affect the child's well-being. Criteria were developed, according to which the children were observed, and data before and after observation were compared. Additionally, a questionnaire was created for preschool teachers about the child's well-being in preschool and how it is ensured. Keywords: well-being, outdoor environment in preschool, outdoor environment, outdoor classes, children aged 5 – 6 years.
Opportunities for Using the Outdoor Environment to Ensure the Well-being of Children Aged 5-6.
Keywords: Izglītības zinātnes; labsajūta; āra vide pirmsskolā; āra vide; āra nodarbības; 5 – 6 gadus veci bērni