Cinka un hroma noteikšanas ekspresmetodes rūpnieciskajos notekūdeņos izstrāde - Ivdra, Irina (Latvijas Universitāte, 2006)
Darbā pētītas cinka un hromāta eksprestestu izmantošanas iespējas rūpniecisko notekūdeņu kontrolē. Veikta eksprestestu kalibrēšana ar reflektometrijas metodi, izpētīta ūdens šķīdumu pH, elektrolītu, neelektrolītu un dažu metālu jonu ietekme uz teststrēmeļu rādījumiem. Izmērīta cinka un hroma koncentrācija vairākos rūpnieciskos notekūdeņus modelējošos šķīdumos, un iegūtie rezultāti ir tuvi ar AAS metodi iegūtajiem datiem.

The possible application of method of colorimetric rapid tests for zinc and chromium detection in industrial wastewater was studied. Calibration of zinc and chromium test-strips was performed using reflectophotometric method. Influence of different pH values and salt concentration, as well interferences of tests with other metal ions were studied. The series of water samples modeling wastewater with different zinc and chromium content were analyzed using test strips. Results were compared with the results of AAS studies of the same samples and were found corresponding.
Development of Express Methods to Determining Zinc and Chromium in Industrial Waste Waters
Keywords: Ķīmija