Māsu profesionālās kompetences lomas paplašināšana veselības aprūpē Latvijā - Zujevs, Andris (Latvijas Universitāte, 2025)
Maģistra darbā pētījuma mērķis noskaidrot māsu pieredzi un identificēt galvenos faktorus, kas ietekmē kompetenču paplašināšanas iespējas praksē. Tika pētīta vispārējās aprūpes māsu profesionālās kompetences lomas paplašināšana Latvijas veselības aprūpes sistēmā. Pētījumā izmantota kvalitatīvā metode, veicot daļēji strukturētas intervijas ar 12 māsām. Datu analīzē pielietota satura analīze, atklājot tādus šķēršļus, kā – nepilnīgs normatīvais regulējums, vadības atbalsta trūkums un emocionāla slodze pārejas procesā. Rezultāti uzsver nepieciešamību pēc strukturēta atbalsta, izglītības pilnveides un tiesiskā regulējuma precizēšanas.

The master’s thesis examines the expansion of professional competencies of general care nurses within the Latvian healthcare system. The aim of the study was to explore nurses’ experiences and identify key factors influencing the practical implementation of expanded competencies. A qualitative research method was applied, using semi-structured interviews with 12 nurses. Content analysis revealed several barriers, including insufficient regulatory clarity, lack of managerial support, and emotional strain during the transition. The results highlight the need for structured support, educational improvements, and clear legal regulation.
Expansion of Nurses' Professional Competencies and Roles in Health Care in Latvia
Keywords: Medicīna; māsa; profesionālā kompetence; lomas paplašināšana; veselības aprūpe; kvalitatīvais pētījums