Planktona funkcionālo grupu sezonālās izmaiņas Rīgas līča piekrastes pelaģiskajā barības tīklā. - Batare, Laura (Latvijas Universitāte, 2023)
Šī darba mērķis bija aplūkot Rīgas līča piekrastes pelaģisko barības tīklu un tā mainību pavasara, agras vasaras un vasaras beigās/rudens sezonā, nozīmīgākās funkcionālās organismu grupas, caur kurām notiek galvenās enerģijas plūsmas, kā arī aprakstīt pētījuma laikā novērotās hidroloģisko un hidroķīmisko parametru izmaiņas. Paraugu ievākšana tika veikta Rīgas līča dienvidu piekrastē Latvijas nacionālā monitoringa 101A stacijā, kura atrodas aptuveni 5 km attālumā no Daugavas ietekas Rīgas līcī. Izmantojot “R studio” programmatūru, barības ķēžu aprēķiniem paredzēto pakotni “fluxweb”, tika veikta Rīgas līča piekrastes pelaģiskā barības tīkla funkcionālo grupu sezonālās dinamikas izvērtēšana. Kopējā augstākā planktona funkcionālo grupu biomasa tika novērota pavasara sezonā 4.8 gCm-2 , bet zemākā agras vasaras sezonā 1.6 gCm-2 . Visās apskatītajās sezonās pelaģiskajā barības tīklā bija novērojami mezozooplanktona organismi ar jauktu barošanās stratēģiju, bet agras vasaras sezonā kā nozīmīgākā funkcionālā grupa oglekļa pārnesē identificēti herbivorie filtrētāji un omnivori ar aktīvu barošanos. Kā arī visās sezonās tika konstatēta spēcīga oglekļa plūsma no detrīta uz hetrotrofo bakterioplanktonu, tādējādi norādot uz mikrobiālās ķēdes nozīmi pētījuma reģionā.

The aim of this work was to examine the pelagic food web of the coastal Gulf of Riga and its changes in the spring, early summer, and late-summer/autumn seasons, to find out the most important functional groups of pelagic organisms (lower webs), which play an important role in carbon energy transfer, as well as describing hydrological and hydrochemical changes during the studied period. Sampling was conducted in the southern coast of the Gulf of Riga at the Latvian National Monitoring Station 101A, which is located approximately 5 km from the mouth of the Daugava in the Gulf of Riga. Using the "R studio" software, the "fluxweb" package intended for food chain calculations, the seasonal dynamics of the functional groups of the pelagic food web of the coastal Gulf of Riga were evaluated. The highest total biomass of plankton functional groups was observed in the spring season 4.8 gCm-2 , and the lowest – in the early summer (1.6 gCm-2 ). Only mesozooplankton organisms with a mixed feeding strategy were observed in the pelagic food web during all studied seasons. In the early summer season, the most important functional groups in carbon transfer are herbivore filter feeders and omnivores with active feeding. Also, a strong carbon flux from detritus to heterotrophic bacterioplankton was detected in all studied seasons, thus reflecting the importance of the microbial chain.
Sesonal dynamics of plankton functional groups in the pelagic food web of the coastal Gulf of Riga.
Keywords: Bioloģija; Rīgas līča piekraste; pelaģiskais barības tīkls; mezozooplanktons; sezonalitāte; trofiskie līmeņi