Muskuļu spēka un jaudas īpašību novērtēšana, izmantojot dinamiskā spēka un reaktīvā spēka indeksus - Kronberga, Signe (Latvijas Universitāte, 2022)
Reaktīvā un dinamiskā spēka indeksa novērtēšana palīdz izveidot jaunu vai uzlabot jau esošu treniņu plānu, balstoties uz sportista individuālajām spējām un rādītājiem, novērtēt pliometriskās spējas un uzraudzīt nogurumu, un var palīdzēt sasniegt labākus rezultātus, kā arī samazināt traumu risku. Pētījuma mērķis ir salīdzināt metodes reaktīvā un dinamiskā spēka indeksu iegūšanai un, balstoties uz iegūtajiem datiem, izpētīt šo indeksu pielietošanu treniņu procesos. Pētījuma ietvaros tika pielietoti divi testa protokoli reaktīvā spēka indeksa iegūšanai un viens tests dinamiskā spēka indeksa iegūšanai. Pētījumam tika izvēlēti 12 dalībnieki, kuri veica sekojošos testus: Augstuma noteikšana lēcienam ar pretkustību (CMJ), maksimālā spēka tests (IMPT), 10/5 atkartoto lēcienu tests, pieaugoša augstuma lēcienu no kastes tests (DJ). Iegūtie rezultāti norādīja uz to, ka dalībniekiem ir nepieciešams treniņa procesā vērst uzmanību uz spēka un jaudas attīstīšanu. Salīdzinot ar pieaugoša augstuma lēcienu no kastes testu, 10/5 atkārtoto lēcienu tests, tika novērtēts kā labāks reaktīvā spēka indeksa iegūšanai.

Evaluating the Reactive and Dynamic Strength Index helps to create a new or improved existing training plan based on an athlete's individual abilities and performance, assess pliometric abilities, and monitor fatigue, and can help achieve better results and reduce the risk of injury. The aim of the research is to compare the methods for obtaining reactive and dynamic strength indices and, based on the obtained data, to study the application of these indices in training processes. Two test protocols for obtaining a reactive force index and one test for obtaining a dynamic force index were used in the study. Twelve participants were selected for the study, who performed the following tests: Countermovement jump test (CMJ), isometric mid-thigh pull test (IMTP), 10/5 repeated jump test and drop jump test (DJ). The obtained results indicated that the participants need to pay attention to the development of strength and power during the training process. Compared to drop jump test, the 10/5 repeated jump test was rated as better for obtaining the reactive force index
Evaluation of muscle strength and power properties using indices of dynamic and reactive strength
Keywords: Sporta zinātne; Reaktīvā spēka indekss; dinamiskā spēka indekss; lēciena testi; spēka testi; sports