Migrēnas blakusslimību raksturojums - Jevdokimov, Denis (Latvijas Universitāte, 2019)
Migrēna ir hroniskā neiroloģiskā slimība, kuras pamatā ir sterils neirogēns iekaisums. Šī slimība klīniski izpaužas ar epizodisko vai hronisko galvassāpju norisi, un skar galvenokārt gados jaunus cilvēkus. Pētījumi pierāda, ka migrēna ir saistīta ar blakusslimībām. Tika izdalītas galvenās migrēnas blakusslimību grupas: neiroloģiskās, psihiatriskās, kardiovaskulāras un autoimūnas. Pētījuma mērķis bija noskaidrot, cik lielā mērā migrēna ir saistīta ar blakusslimībām, kā arī novērtēt to sastopamību un dominējošo migrēnas klīnisko variantu. Pētījuma laikā tika izvirzīta hipotēze, ka neiroloģiskās saslimšanas ir visbiežāk sastopamas blakusslimības migrēnas pacientiem. Materiāli un metodes: pētījuma ietvaros retrospektīvi tika analizētas 100 migrēnas pacientu ambulatorās kartes ar tām pievienotām galvassāpju anketām (klīniskas intervijas dati), medicīniskās attēldiagnostikas metožu rezultātiem un pacientu pašaptaujas anketām. Pacienti 2018. gadā bija konsultējusies SIA "Veselības centrs 4" galvassāpju kabinetā. Datu statistiskā analīze tika veikta, izmantojot IBM SPSS Statistics 22.0 programmatūru. Rezultāti: pētījumā tika iekļauti 100 pacienti: 88 sievietes (88%) un 12 vīrieši (12%). No kopējā pacientu skaita 31% bija migrēna ar auru (n=31), un 69% migrēna bez auras (n=69). Kopējas prevalences sadalījums starp migrēnas blakusslimību grupām bija sekojošs: neiroloģiskās blakusslimības - 46%; psihiatriskās - 37%; kardiovaskulāras - 19%; autoimūnas - 7%. Migrēnas bez auras sastopamība migrēnas blakusslimību grupās bija attiecīgi: neiroloģiskās blakusslimības - 74%; psihiatriskās - 76%; kardiovaskulāras - 63%; autoimūnas - 43%. Migrēnas ar auru prevalence migrēnas blakusslimību grupās bija sekojošs: neiroloģiskās blakusslimības - 26%; psihiatriskās - 24%; kardiovaskulāras - 37%; autoimūnas - 57%. Secinājumi: visbiežākā migrēnas blakusslimību grupa bija neiroloģiskās saslimšanas ar kopējo prevalenci - 46% un dominējošo migrēnas klīnisko formu - migrēna bez auras (prevalence grupā - 74%). Visretāk sastopama migrēnas blakusslimību grupa bija autoimūnas saslimšanas ar kopējo prevalenci - 7% un dominējošo migrēnas klīnisko variantu - migrēna ar auru (prevalence grupā - 57%).

Migraine is a chronic neurological disorder based on sterile neurogenic inflammation. This disease is clinically manifested by episodic or chronic headaches and mainly affects young people. Studies have shown that migraine is observed in association with neurological, psychiatric, cardiovascular and autoimmune comorbidities. The aim of the research was to determine the extent to which migraine is associated with comorbidities and to assess its prevalence and dominant type of migraine. During the research a hypothesis was put forward: neurological diseases are the most common comorbidities in migraine patients. Materials and methods: a retrospective study was performed, analyzing 100 migraineurs ambulatory medical records including headache questionnaires (clinical interview data), medical imaging results and patient self-questionnaires. Patients were consulted at the Headaches Center in outpatient clinic "Veselības centrs 4" in 2018. IBM SPSS Statistics 22.0 software was used for statistical data analysis. Results: A study included 100 patients: 88 female (88%) and 12 male (12%). Only 31% of patients had migraine with aura (n=31) and 69% presented with migraine without aura (n=69). The distribution of total prevalence among migraine's comorbidity groups was: neurological comorbidities - 46%; psychiatric - 37%; cardiovascular - 19%; autoimmune - 7%. The prevalence of migraine without aura in comorbidity group was respectively: neurological comorbidities - 74%; psychiatric - 76%; cardiovascular - 63%; autoimmune - 43%. The prevalence of migraine with aura in comorbidity group was: neurological comorbidities - 26%; psychiatric - 24%; cardiovascular - 37%; autoimmune - 57%. Conclusions: The most common migraine's comorbidity group was neurological diseases with a total prevalence - 46% and the dominant migraine clinical type - migraine without aura (prevalence in the group - 74%). The least common migraine's comorbidity group was autoimmune diseases with a total prevalence of 7% and the dominant migraine clinical type - migraine with aura (57% prevalence in the group).
Characteristic of migraine comorbidities
Keywords: Medicīna; Migrēna; Aura; Blakusslimības; Prevalence