Ciparu skaņa. Saspiestās ciparu skaņas kvalitātes salīdzināšana un analīze - Agalarovs, Eldars (Latvijas Universitāte, 2007)
Bakalaura darba mērķis ir izpētīt ciparskaņu, kā arī problēmas, kuras ir saistītas ar skaņas informācijas saspiešanu. Šī darba teorētiskajā daļā tiek izskatīti fundamentālie jēdzieni par skaņu, jēdzieni par skaņas īpašībām un raksturojumu. Tiek pievērsta uzmanība skaņas ciparošanas veidiem, spektrālai analīzei un praksē veiktās spektrālanalīzes problēmu risināšanai. Tiek izpētītas mūsdienās sastopamās skaņas informācijas saspiešanas tehnoloģijas, to īpašības, raksturojums, priekšrocības un trūkumi, kā arī mūsdienās sastopamas komerciālās programmu paketes skaņas analīzei un apstrādāšanai. Praktiskajā darba daļā tiek izpildīta saspiestās skaņas kvalitātes, kas iegūta ar izskatīto saspiešanas tehnoloģiju palīdzību, salīdzinošā analīze. Analīzei tika izmantotas dažas no pārskatītajām programmu paketēm.

The aim of this bachelor work is to research the digital sound and problems that are connected with the sound information compression. The basic conceptions of sound, conceptions of qualities and characteristics of sound are viewed in this work’s theoretical part. The attention is paid to the sound’s digitizing forms, to spectral analysis and to the problems that appears during the practical part of spectral analysis. Today’s available technologies of sound compression, their qualities, characteristics, advantages and disadvantages, and also today’s available software packages for sound analysis and processing are researched. The comparative analysis of the compressed sound quality, acquired by using viewed available compressing technologies, is made in the practical part of work.
Digital sound. The comparision and analysis of the compressed digital sound’s quality
Keywords: Datorzinātne