Biogēno procesu modelēšanas iespēju novērtējums pāraugušās audzēs - Grava, Annija (Latvijas Universitāte, 2019)
Maģistra darbā izstrādāts biogēno procesu norises modelis neskartās, pāraugušās priežu audzēs, kuru iespējams izmantot procesu paredzēšanai nākotnē. Izstrādātais modelis pilnveido zināšanas par mežaudzē notiekošajiem procesiem un atsevišķiem ietekmējošiem faktoriem. Simulācijās izmantoti tādi biogēniskie faktori kā temperatūras, nokrišņu, vēja ātruma un kukaiņu nodarītā kaitējuma izvērtējums. Simulāciju scenāriji izstrādāti pāraugušām priežu audzēm Latvijas teritorijā, kuri izvietoti katrs savā reģionā (kopā 4 pētījumu pilotteritorijas) un atrodas ne tālāk par 50 km no meteoroloģisko novērojumu stacijas. Iegūtie rezultāti liecina, ka pētāmajās mežaudzēs būtiskākais ir tās vecums, bet apskatīto biogēnisko faktoru ietekme ir mazāk būtiska pētamajā 120 gadu periodā. Izstrādātajās simulācijās stingri definētas modeļa robežas, - netika ņemtas vērā augsnes īpašības, audzes biezība un malas efekts, kas būtiski varētu ietekmēt audzē norisinošos procesus. Tupmākiem pētījumiem nepieciešams pievērst lielāku uzmanību rādītājiem, kuri ietekmē ekosistēmas primāro netto produkciju.

In Master's work there has been developed a model for the development of biogenic processes in intact, outgrown pine groves, which can be used to anticipate future processes. The developed model enhances knowledge of processes in the forest and of individual factors affecting it. Simulations use biogenic factors such as assessment of temperature, precipitation, wind speed and damage caused by insects. Simulation scenarios have been developed for outgrown pine groves in the territory of Latvia, which are located in each of their regions (together 4 pilot areas) and located not more than 50 km from the meteorological observation station. The results have shown that the age of the forest stands is the most important, but the effects of the biogenic factors considered are less significant in the last 120 years. The modelling limits have been defined in the simulations developed, without taking into account the characteristics of the soil, forest canopy cover and the edge effect that could have a significant impact on the developing processes. Tutor studies need to focus more on indicators that affect the primary output of the ecosystem.
Assesment of modelling applicability for biogenic processes in overgrowth stands
Keywords: Ģeogrāfija; sukcesija; modelēšana; meteoroloģiskie parametri; STELLA