"Atturēšanās no jebkādas darbības" klauzula Eiropas ekonomiskās kopienas un Turcijas asociācijas līgumā - Petrocka-Petrovska, Elīza (Latvijas Universitāte, 2017)
Eiropas Ekonomiskās kopienas un Turcijas asociācijas līgums satur divas “atturēšanās no jebkādas darbības klauzulas” – vienu, kas attiecas uz tiesībām veikt uzņēmējdarbību un sniegt pakalpojumus, un otru, kas attiecas uz darba ņēmēju pārvietošanās brīvību. Lai gan “atturēšanās no jebkādas darbības” klauzulas nesniedz Turcijas valstspiederīgajiem tiesības uz noteikto brīvību izmantošanu, tā sniedz tiesības nepieļaut jaunu nosacījumu, kuri apgrūtinātu brīvību īstenošanu, ieviešanu dalībvalstu nacionālajos normatīvajos aktos. Darbā tiks analizēta “atturēšanās no jebkādas darbības” klauzula un laika gaitā attīstītie attaisnojumi tās ierobežošanai, kā arī klauzulas korelācija ar diskriminācijas principa aizliegumu.

The Agreement Creating an Association between the Republic of Turkey and the European Economic Community contains two standstill clauses – one for Turkish nationals who want to take up self-employment and one for Turkish workers. Even though standstill clause does not give nationals of Turkey a right to use those freedoms, it gives a right to prevent member states from introducing new restrictions in national laws, which make the use of freedoms more difficult. The study analyses standstill clause and restrictions, which have developed in time. Correlation of standstill clause and general prohibition of discrimination will also be viewed.
Stanstill clause in The Agreement Creating an Association between the Republic of Turkey and the European Economic Community
Keywords: Juridiskā zinātne; asociācijas līgums; "atturēšanās no jebkādas darbības" klauzula; diskriminācija; vispārējo interešu apsvērumi