Ātra un uzticama ziņojumu apmaiņa - Tillers, Dainis (Latvijas Universitāte, 2014)
Mūsdienās aizvien vairāk lietotnes tiek veidotas kā “reāla laika” lietotnes, kurās sistēmā apstrādāto objektu, kuros ir ieinteresēts gala patērētājiem, izmaiņas tiek piegādātas gandrīz tajā pašā mirklī, kad izmaiņas ir tiktas veiktas. Šādu sistēmu viena no būtiskākajām sastāvdaļām ir ziņojumu apmaiņas risinājums, kas ļauj daudzām sistēmas lietotnēm apmainīties ar dažādiem ziņojumiem. Mūsdienās lietotnes izmanto aizvien vairāk un vairāk lietotāji, sistēmas ir jāmērogo, un ziņojumu apmaiņas risinājumi nav izņēmums, arī tiem ir jābūt mērogojamiem. Darba ietvaros tika izpētīti dažādi veidi un jau esoši risinājumi, kas piedāvā ziņojumu apmaiņu. Darba ietvaros tika secināts, ka neviens no apskatītajiem risinājumiem pilnībā neatbilst visām izvirzītajām prasībām un tādēļ tika izstrādāts jauns risinājums.

Now days more and more applications are developed as so called “real time”'applications, in such systems changes concerning objects in which end used is interested in are delivery almost instantaneously when changes are made. One of the crucial parts of such systems is message message passing solution, which allows different applications to exchange with various kinds of messages. Almost every application keeps growing, it is used by more and more users, so systems needs to be scalable and message passing solution isn't an exception, these solutions also must be able to scale. In this work author explored few of the approaches and solutions implementing message passing functionality. But none of the solutions completely satisfied all the requirements, because of that new solution was developed.
Fast and reliable message passing
Keywords: Datorzinātne