Vairakvārdu savienojumi angļu valodā. Konvencionalizēti īpašības vārda un lietvārda savienojumi - Avota, Rita (Latvijas Universitāte, 2010)
Šis bakalaura darbs pēta frazeoloģiskas konstrukcijas kā lingvistisku parādību kā arī analizē vairākvārdu savienojumus kā vienu no to tipiem, sniedzot detalizētāku ieskatu par to tipiem un īpašībām. Darbs sastāv no 4 nodaļām un tām izrietošām apakšnodaļām, kā arī darbā ir iekļauts pielikums. 1. nodaļā tiek iztirzāti dažādie skatījumi uz šo Angļu valodas fenomenu. 2. nodaļā tiek analizēti vairāk vārdu savienojumi kā viens no frazeoloģisku konstrukciju valodas tipiem. 3. nodaļā ir apskatīti ilustratīvi piemēri, kā šie vārdu savienojumi tiek atspoguļoti vārdnīcās un kā vārdu krātuvēs (corpora). 4. nodaļā ir aprakstīts empīriskais pētījums par semantisko prozodiju un īpašības vārdu savienojumiem ar leksēmām krīze un atbalsts Angļu un Latviešu valodā. Atslēgvārdi: frazeoloģiskas konstrukcijas; vairāk vārdu savienojumi; nelokāmība/ nemainība, semantiskā prozodija, nozīme

This paper explores the phenomenon of formulaic languages and analyzes concept of multi-word expressions as one of its types. In this paper deeper insight has been given in types of multi-word expressions as collocations, idioms, phrasal verbs and compounds as well as properties of multi-word expressions have been discussed. The paper consists of 4 chapters and resultant subchapters and 1 appendix. Chapter 1 discusses the Formulaic languages as the phenomenon of English language and the concept of it by different authors. Chapter 2 analyses multi-word expressions as one of the types of Formulaic languages. Chapter 3 offers illustrative examples how this language phenomenon and adjective-noun constructions are portrayed in dictionaries versus corpora. Chapter 4 presents the empirical investigation of semantic prosody and tendencies for lexemes crisis and support to collocate with adjectives in English and Latvian. Key words: Formulaic languages; Multi-Word expressions; Fixedness, Semantic prosody, the meaning
Multi-Word Expression in English. Fixed Adjective -Noun Clusters in English
Keywords: Filoloģija