Kvalitātes vadības sistēmas uzturēšana un ietekme uz uzņēmuma finanšu rādītājiem - Temļakovs, Raimonds (Latvijas Universitāte, 2014)
Bakalaura darba tēma ir „Kvalitātes vadības sistēmas ieviešana uzņēmumā un ietekme uz uzņēmuma finanšu rādītajiem”. Bakalaura darba mērķis ir noskaidrot kvalitātes vadības sistēmas ietekmi uz uzņēmuma finanšu rādītajiem. Pamatojoties uz to, veikt analīzi uzņēmumiem Latvijā, kuri veica kvalitātes pārvaldības sistēmu sertifikāciju atbilstoši ISO 9001 standartiem. Salīdzināt finanšu rādītājus un atbilstoši secinājumiem - izstrādāt priekšlikumus un ieteikt uzlabojumus. Darbs sastāv no trijām nodaļām: kvalitātes pārvaldības sistēmas raksturojums, procesu spēja sasniegt kvalitātes sistēmas noteiktos rezultātus un kvalitātes sistēmas ieviešanas ieguvumi. Pirmajā nodaļā apskatīts kvalitātes pārvaldības sistēmas raksturojums, kvalitātes vadības sistēmas vispārpieņemtie standarti, nozīme un nepieciešamība. Otrajā nodaļā aplūkota procesu ietekme uz kvalitātes pārvaldības rezultātiem. Trešajā nodaļā tiek skatīts, kādi kvalitātes pārvaldības modeļi ir populāri pasaulē un Eiropā un aplūkota modeļu pielietojuma izplatība nozarēs. Autors analizēja, vai uzņēmumi gūst ekonomisku labumus no kvalitātes pārvaldības sistēmas ieviešanas. Nobeiguma daļa sastāv no secinājumiem un priekšlikumiem, kas radušies pētījuma gaitā. Pētījuma rezultātā, autors secina, ka kvalitātes vadības sistēma palīdz uzņēmumam efektīvāk darboties, līdz ar to labvēlīgi ietekmē uzņēmuma finanšu rādītājus. Bakalaura darba izstrādei par pētījuma objektu ņemti Latvijas uzņēmumi, kuros ir ieviesti un sertificēti ISO 9001 kvalitātes vadības standarti. Informācija, veidojot darba teorētisko daļu, galvenokārt meklēta no kvalitātes vadības literatūras un standartiem, papildinot ar autora komentāriem un piezīmēm, kā arī no interneta resursu bāzēm un masu medijos publicētiem rakstiem. Bakalaura darbs sastāv no 60 lappuses, t.sk. 24 attēliem un 6 tabulas.

The Bachelor thesis is „ Quality management system implementation and it impact on company financial performance ”. The Bachelor goal is to find out quality management system impact on company’s financial performance. Based on that goal to make analyses for company’s which carried out the quality management system certification according to ISO 9001 standarts. Compare financial performance and according to findings to develop proposals and recommend improvements. Content of the Bachelor consist of three parts: description of quality management system, processes ability to achieve the results required by quality system and quality system benefits. The first chapter describes quality management system characteristics, quality management system standarts in general, importance and necessary. The second chapter deals with processes impact on quality management results. In the third chapter viewed quality management models penetration in Europe and worldwide and deals with spread of models use in branches. Analysed the question: “Can companies derive ekonomic benefits from the quality management system implementation?” The final part consists of conclusions and proposals arising from the study. The key finding of the Bachelor thesis - Quality Management System helps the company to operate more efficiently, hence has favorable impact the company's financial performance. Research object for the Bachelor thesis are Latvian companies which have established and certified ISO 9001 quality management standards. Information for the theoretical part creation searched mainly within literature of quality management and standards, combined with author's comments and remarks, as well as from the internet resource bases and in mass media published articles. The Bachelor thesis consist of 60 pages, 24 images and 6 tables.
Quality management system implementation and it impact on company financial performance
Keywords: Ekonomika