Konceptuālo metaforu izmantošana politiskajās runās - Veigure, Līga (Latvijas Universitāte, 2011)
Bakalaura darbs pēta konceptuālo metaforu izmantošanu politiskajās runās. Darba mērķis ir pierādīt, ka konceptuālās metaforas politiskajās runās ir bieži lietotas, jo tās palīdz runai izklausīties iespaidīgai, radikālai, demonstratīvai, emocionālai vai patriotiskai. Lai sasniegtu darba mērķi, kā praktiskā pētīšanas metode tika izmantota diskursa analīze. Literatūras analīze apraksta publiskās runas nozīmīgumu politikā un pēta metaforas, atsevišķi izceļot konceptuālās metaforas. Empīrisko pētījumu aprakstošā bakalaura darba daļa pierāda, ka konceptuālās metaforas politiskajās runās ir plaši lietotas un galvenais iemesls to izmantošanai ir fakts, ka tās palīdz runai izklausīties pārliecinošai, tās piešķir runai konkrētu emocionālu nokrāsu, kā arī palīdz nostādīt politiķus labā pozīcijā. Pašreizējais darbs var tikt izmantots politoloģijā, lai atklātu politisko runu apslēpto nozīmi. Atslēgas vārdi: metafora, konceptuālā metafora, politiskā runa, diskursa analīze, ietekme

The present Bachelor’s Thesis investigates conceptual metaphors used in political speeches. The research paper aims at proving that conceptual metaphors are widely used in political speeches, as conceptual metaphors help the speech sound impressive, radical, demonstrative, emotional or patriotic. To achieve the aim of the thesis, discourse analysis was used as a practical research method. The literature review of the Bachelor’s Thesis describes the significance of public speaking in politics, investigates metaphors in general and conceptual metaphors in particular. The empirical research proves that conceptual metaphors are widely used in political speeches and the main reason of their usage is the fact that they help the speech sound more convincing and persuasive; they leave a definite emotional colouring on the speech, and help to situate politicians in a good position. The present thesis may be used in political science to find out the hidden meaning of political speeches. Key words: metaphor, conceptual metaphor, political speech, discourse analysis, impact
Use of Conceptual Metaphors in Political Speeches
Keywords: Valodniecība