Spējā Scrum programmatūras izstrādes metodoloģijas piemērošana informācijas sistēmu izstrādei valsts pārvaldes iestādēm - Blūms, Rolands (Latvijas Universitāte, 2019)
Mūsdienās informāciju sistēmu izstrāde kļūst arvien sarežģītāka un apjomīgāka. Tādēļ ir svarīgi pēc iespējas ātrāk iegūt atgriezenisko saiti no klienta vai gala lietotāja par izstrādāto produktu un veikt nepieciešamas izmaiņas pēc iespējas ātrāk, nevis izstrādes beigās. Šādas iespējas realizācija var būt apgrūtinājums valsts pārvaldes iestādēs, pateicoties tām uzstādītajiem normatīvajiem regulējumiem, kas var limitēt programmatūras izstrādes pieejas, kas atbalsta šādas iespējas, izvēli. Darba mērķis ir veikt izpēti - kā un kādā mērā ir iespējams piemērot Latvijas valsts pārvalžu informāciju sistēmu izstrādei spējā Scrum programmatūras izstrādes metodoloģiju, salīdzinot valstī noteiktos reglamentējošos noteikumus ar šīs izstrādes metodoloģijas pamatelementiem. Šī darba ietvaros tiks izskatīti arī reāli valsts pārvaldes projekti, kuros ir pielietoti Scrum pamatelementi. Darba rezultātā tiks izstrādātas vadlīnijas tam, kā Latvijas valsts pārvaldes informāciju sistēmu izstrādes ietvaros varētu tikt pielietota Scrum programmatūras izstrādes pieeja un izklāstīts, kas šobrīd no tās nav pielietojams.

Nowadays the information system development is becoming more and more larger and complex. Therefor it is important to receive a quick feedback from the client or end user about product so it is possible to make the necessary changes as soon as possible and not after the development has already ended. This might be problematic for state institutions because of the regulations they are under that might affect the choice of software development methodology that would support this. The purpose of this work is to research how and on what scale it is possible to use agile Scrum software development methodology for information system development in Latvian state institutes, comparing the regulations with Scrum methodologies core elements. This paper will also contain a research on real state institution projects that have implemented some of the Scrum elements. The result of this paper will be guidelines on how could the agile Scrum software development approach be implemented in Latvian state institute information system development and explained what could not be done.
Agile Scrum software development methodologies adjustment for development of state agency information systems
Keywords: Datorzinātne; Spējā programmatūras izstrāde; Scrum; Informācijas sistēma; Valsts iestāde