Uzmanība un kontrastredze perifērijā - Greiziņš, Ansis (Latvijas Universitāte, 2009)
Bakalaura darbā tiek pētīta uzmanības ietekme uz kontrastredzi perifērā redzē. Kā perifērās redzes stimuli tiek izmantatoti gabora režģi. Stimuli tiek novietoti dažādās tīklenes ekscentricitātēs 20○, 25○, 30○, 35○ ar dažādām telpiskā frekvencēm 1, 2, 3, 4, 5 cikli uz grādu. Eksperimentā piedalījās 15 subjekti. Lai noteiktu kontrastredzi tik izmantota piespiedu izvēles metode (gabora režģa telpiskā orientācija 45○ un 135○). Stimuli tika demonstrēti 80ms. Laiks tika izvēlēts lai subjektam tiktu izslēgta sakādes iespēja uz stimulu. Laiks atbildes došanai bija 2s. Atbildes tika pierakstītas manuāli tabulā. Lai noteiktu uzmanības ietekmi uz kontrastjutību tika izveidots pelēkas krāsas ietvars monitoram, kā arī stimula kvadrātveida pamatne, kas eksperimenta laikā pievērsa papildus uzmanību stimulam. Apstrādājot datus tika noteiks, ka šis papildus stimuls, kam tika pievērta uzmanība perifērā redzē palielina kontrastjutību gabora režģiem ar mazu kontrastu. Pie lieliem kontrastiem tas netika novērots. Pirms darba uzsākšanas tika izteikta hipotēze, ka atraktori, distraktori pazemina kontrastjutību perifērijā. Hipotēze tika apgāzta. Tika analizēta kontrastjutība tīklenes perifērijā starp koriģētiem miopiem un emtropiem subjektiem. Apstrādājot datus tika noteiks, ka koriģētiem miopiem kontrastjutība ir zemāka nekā emetropiem.

Bachelor's work is exploring the impact of attention on contrast sensitivity peripheral vision. As a peripheral visual stimuls are used Gabor gratings. Stimuli are located in different retinal eccentricity - 20○, 25○, 30○, 35○ . Gratings are with different frequencies 1, 2, 3, 4, 5 cycles to a degree. Experiment with 15 subjects. To determine contrastvision as the forced-choice method (Gabor gratings spatial orientation of 45○ and 135○). Gratings were demonstrante 80ms. The time was chosen for the subject would be excluded saccade opportunity for the incentives. Time response of giving was 2s. Responses were recorded manually in the table. To determine the effects of attention to the contrasts was set up in a gray-colored frame of the monitor, as well as revitalizing a square base, which during the experiment drew attention to additional stimulus. When processing the data it was determined that this additional incentive to turn the focus peripheral vision increases contrasts Gabor gratings with low contrast. At high contrasts it was not seen. Prior to the commencement of the work was expressed as a hypothesis that actractor, distractor lowers the periphery of contrasts. The hypothesis was overturned. Were analyzed contrasts between the retinal periphery Adjusted myopia and emtropiem subjects. When processing the data it was determined that the adjusted myopia contrasts lower than emetropia.
Attention and peripherial contrast vision
Keywords: Fizika