Likumisko zemes lietošanas tiesību institūts kā piespiedu dalītā īpašuma problemātikas risinājums Latvijas Republikā - Seiksta, Vija (Latvijas Universitāte, 2024)
Civillikuma 968. pants noteic, ka uz zemes uzcelta un cieši ar to savienota ēka ir atzīstama par tās daļu. Vēsturisko notikumu rezultātā Latvijas tiesību sistēmā ir noteikti vairāki izņēmuma gadījumi, kad ir pieļaujama atkāpe no vienotā īpašuma principa, sekmējot tā saucamā piespiedu dalītā īpašuma veidošanos. Piespiedu nomu no 2022. gada 1. janvāra aizstāj jauns tiesību institūts – likumiskās zemes lietošanas tiesības, kas attiecībā uz publisku personu stājās spēkā 2024. gada 1. janvārī. Bakalaura darba mērķis ir analizēt dalītā īpašuma izveidošanās tiesisko pamatu, piespiedu dalītā īpašuma problemātiku, normatīvo aktu regulējumu, tiesu praksi un vērtēt jaunā regulējuma piemērošanas problemātiskos aspektus attiecībā uz publisku personu. Darbs sastāv no ievada, četrām nodaļām, secinājumiem, izmantotās literatūras un avotu saraksta.

Article 968 of the Civil Law states that a building erected on a land and firmly attached to it shall be recognised as part thereof. The events of history have led to several exceptions in the Latvian law when it is possible to digress from the principle of joint property by facilitating formation of so-called enforced divided property. As of 1 January 2022, the enforced rent was substituted by a new institute of law – legitimate rights to use the land, which entered in force regarding a public person on 1 January 2024. The objective of the Bachelor thesis is to analyse the legal basis of creating of the divided property, problems of divided property, statutory regulation, case law and to evaluate the problematic aspects of applying the regulation to a public person. The paper consists of introduction, four chapters, conclusions, bibliography and a list of sources.
Institute of legal land use rights as a solution to the problem of compulsory divided property in the Republic of Latvia
Keywords: Juridiskā zinātne; Dalītais īpašums; Piespiedu dalītais īpašums; Zemes un ēkas nedalāmības princips; Likumiskās zemes lietošanas tiesības; Zemes lietošanas maksa