Ārējā kambara drenāža spontānas intracerebrālās hemorāģijas ārstēšanā - Carl, Clemens Tobias (Latvijas Universitāte, 2014)
Mērķis : šajā pētījuma mērķis bija analizēt iznākumu, salīdzinot EVD ar konservatīvu ārstēšanu, noteikt faktorus, kas nosaka EVD izmantošanu un atrast iespējamos faktorus , kuru gadījumā EVD izvietošana varētu būt vērtīga. Secinājums: EVD visbiežāk tika veikta pacientiem ar zemāku GKS, augstāku baļļu skaitu pēc Graeb skalas, un hidrocefālija. EVD grupā būtiskie mirstību samazinājumi vai iznākuma uzlabojumi ne tika novēroti. Turklāt, EVD pielietojums neparādīja nozīmīgas GKS izmaiņas periodā no pacientu stacionēšanas brīža līdz izrakstīšanai. Smadzeņu stumbra kompresija bija saistīta ar lielāku mirstību visiem pacientiem. EVD varētu uzlabot iznākumu pacientiem ar obstruktīvo hidrocefāliju un smadzeņu stumbra kompresiju , taču ir nepieciešami turpmākie klīniskie pētījumi, lai precīzāk novērtēt EVD efektivitāti.

Objective: Aim of this study was to analyze the effect on outcome comparing EVD with conservative treatment, to identify predictors of EVD placement and to find possible factors, in which EVD placement might be beneficial. Conclusion: EVD placement was more likely in patients with lower GCS, higher Graeb score and presence of obstructive hydrocephalus. There was no significant reduction in mortality and outcome in the EVD group. Neither did the GCS change significantly from admission to discharge with placement of an EVD. Brain stem compression was associated with a higher mortality in all patients. Patients with obstructive hydrocephalus and brain stem compression might benefit from EVD placement, but larger trials are needed for confirmation.
Extraventricular drainage in the treatment of spontaneous intracerebral haemorrhage
Keywords: Medicīna