Kameņu Bombus terrestris ķermeņa oglekļa un slāpekļa koncentrāciju atkarība no apdzīvotās agrārās ainavas, un to atšķirības starp sociālajām kastām un dzimumiem - Munkevics, Māris (Latvijas Universitāte, 2022)
Lauksaimniecības intensifikācija ir būtisks iemesls apputeksnētāju daudzveidības kritumam. Nozīmīgs mediators šajā procesā ir fizioloģisks stress, ko var novērot kukaiņu ķermeņa oglekļa un slāpekļa koncentrāciju izmaiņās. No maija līdz jūlijam divos biotopos ar atšķirīgu lauksaimniecības intensitāti, rapšu laukos un ābeļdārzos, tika izvietoti zemes kameņu stropi. Rapšu laukus apdzīvojušo kameņu ķermeņa oglekļa un slāpekļa koncentrāciju attiecība bija būtiski augstāka kā ābeļdārzos, bet ķermeņa masa mazāka, kas liecina par samazinātu muskuļu masu un fizioloģisku stresu. Tāpat rapšu laukos izvietotajos stropos novērots lielāks darba kameņu šūnu skaits. Tas liecina, ka novērotais stress saistīts ar investīcijām vairošanās procesā, ko nodrošina lielāks, bet mazāk daudzveidīgs, pieejamo resursu apjoms rapšu laukos, salīdzinot ar ābeļdārziem.

Intensification of agriculture is a significant driver of insect pollinator biodiversity decrease. An important factor is stress, which can be observed as changes in insects’ body carbon to nitrogen concentrations. We placed colonies of buff-tailed bumblebees in oilseed rape fields and apple orchards, two landscapes differing in agricultural intensity. Bumblebees from oilseed rape fields had a higher body carbon-to-nitrogen ratio and lower body mass, indicating muscle mass loss and physiological stress. In addition, hives from oilseed rape fields had a higher number of worker and male cocoons. The finding suggests that the observed stress was associated with increased investment in reproduction, attained due to the higher amount but less diverse resources in oilseed rape fields, compared to apple orchards.
Body carbon and nitrogen concentrations of bumblebee Bombus terrestris castes and sexes inhabiting differing agricultural landscapes
Keywords: Bioloģija; ekoloģiskā stehiometrija; apputeksnētāji; stress; bioloģiskā daudzveidība; zemes kamenes