Digitalizācijas ietekme uz apdrošināšanas kompāniju darbības efektivitāti Baltijas valstīs - Šenbergs, Kārlis (Latvijas Universitāte, 2025)
Mūsdienās digitalizācija ir kļuvusi par neatņemamu uzņēmējdarbības sastāvdaļu, un arī apdrošināšanas nozarei ir jāmāk tai pielāgoties. Tā kā digitalizācija uzņēmumu perspektīvā var sniegt daudz uzlabojumu un procesus padarīt efektīvākus, ir svarīgi saprast kādiem procesiem digitalizācija var būt visnoderīgākā. Šī bakalaura darba pētījuma mērķis bija analizēt digitalizācijas ietekmi uz Baltijas apdrošināšanas kompāniju darbības efektivitāti un noskaidrot, kādas pārmaiņas šis process ir izraisījis. Šajā pētījumā tika konstatēts, ka digitalizācija pozitīvi ietekmē uzņēmumu darbības efektivitāti, samazinot cilvēkresursu iesaisti, veicinot procesu automatizāciju un uzlabojot klientu apmierinātību.

Nowadays, digitalization has become an integral part of business, and the insurance industry must also adapt to it. Since digitalization can provide many improvements from a company perspective and make processes more efficient, it is important to understand which processes digitalization can be most useful for. The aim of this bachelor's thesis research was to analyze the impact of digitalization on the operational efficiency of Baltic insurance companies and to find out what changes this process has caused. This study found that digitalization has a positive impact on the operational efficiency of companies, reducing human resource involvement, promoting process automation and improving customer satisfaction.
The impact of digitalization on the operational efficiency of insurance companies in the Baltic Countries
Keywords: Ekonomika un uzņēmējdarbība; digitalizācija; darbības efektivitāte; apdrošināšana; klients