"Legālo narkotiku" rāmējumu salīdzinājums mediju saturā, ekspertu un sabiedrības pārstāvju vērtējumos - Kovalevskis, Mikus (Latvijas Universitāte, 2014)
Bakalaura darba tēma ir „”Legālo narkotiku” rāmējumu salīdzinājums mediju saturā, ekspertu un sabiedrības pārstāvju vērtējumos”. Pētījuma mērķis ir uzzināt, cik aktuāla ir „legālo narkotiku” problemātika interneta portālu diena.lv un tvnet.lv saturā un salīdzināt, kāda attieksme par „legālajām narkotikām” dominē mediju publikācijās, sabiedrības pārstāvju un ekspertu viedokļos, un, kā šie jautājumi tiek rāmēti. Veicot rāmējumu analīzi, konstatēts, ka mediji neinformē kā pasargāties no „legālajām narkotikām”, bet pārāk daudz atspoguļo „legālo narkotiku” likumdošanas grozījumus un mazāk uzmanību pievērš sekām. Intervijas parādīja, ka „legālo narkotiku” lietotāji neietekmējas no medijiem, jo šķiet, ka mediji pārspīlē un pārāk negatīvi atspoguļo „legālo narkotiku” konkrēto gadījumu lietošanas sekas, bet nesmēķētāji un eksperti uzsver, ka jāatspoguļo sekas, kuras maina veselību un dzīvi nākotnē. Atslēgas vārdi: „legālās narkotikas”, dienaskārtība, rāmējums, jaunās psihoaktīvās vielas, portāls tvnet.lv, portāls diena.lv, interaktivitāte.

The theme of the bachelor thesis is „Comparison of framing of "legal drugs" in media and evaluations by experts and representatives of society.” The goal of the study is to learn how important are „legal drugs” issues in media content of portals diena.lv and tvnet.lv, and to compare the attitudes towards „legal drugs” in media publications opinions of representatives of public and experts, and how these issues are framed. Framing analysis showed that media does not inform how to protect against „legal drugs”, but too much reflects the „legal drugs” legislative amendments and pay less attention to the consequences. Interviews showed that „legal drugs” users aren`t affected by media, it seems that the media exaggerates and too negatively reflect specific consequences, but non-smokers and experts emphasize that media have to reflect the effects on health and future lives of the users. Keywords: „legal drugs”, agenda, framings, new psychoactive substances, tvnet.lv portal, diena.lv portal, interactivity.
Comparison of framing of "legal drugs" in media and evaluations by experts and representatives of society
Keywords: Komunikācijas zinātne