Laulības noslēgšanas šķēršļi Latvijā (XIX-XXI gs.) - Gudele, Agnese (Latvijas Universitāte, 2007)
Laulības noslēgšanas šķēršļi ir valsts un/vai baznīcas noteikti priekšnosacījumi, kuru neievērošanas gadījumā valsts un/vai baznīca var aizliegt pretēja dzimuma personām iedoties laulībā vai atzīt laulību par spēkā neesošu/nederīgu. Viena no laulības nozīmēm, ko uzsver gan baznīca, gan valsts ir pēcnācēju radīšana, tamdēļ valsts/baznīca atzīst par vēlamu tādu laulību, kuru noslēdz fizioloģiski nobriedušas, pilngadību sasniegušas, garīgi veselas personas. Personām, kurām ir kādi veselības trūkumi vai nepilnības, var saskarties ar šķēršļiem, ko izvirzījusi baznīca/valsts, laulības noslēgšanai. Kopš baznīca ir šķirta no valsts, baznīcai ir jāievēro valsts noteiktie šķēršļi laulības noslēgšanai. Tai pašā laikā konfesijām ir tiesības noteikt savus īpašos ierobežojumus jeb šķēršļus laulības noslēgšanai. Konfesijās noteiktie šķēršļi var būt atšķirīgi, atkarībā no to reliģiskiem uzskatiem, pārliecības un paražām. Diplomdarba mērķis ir juridiski izanalizēt vēsturiskā skatījumā laulības noslēgšanas šķēršļus, kas attiecināmi uz personu, kurus var iedalīt ¬¬- personas garīgie un fiziskie trūkumi un dažādu konfesiju izvirzīti reliģiski šķēršļi -, laika posmā no XIX gs. līdz XXI gs., to pamatotību un attīstību, neapskatot padomju okupācijas laika periodu, par cik laulības tiesības kā juridiska disciplīna šai laika periodā piedzīvoja zināmu regresu.

By obstacles to marriage are understood certain preconditions set by state / church disobeying which an opposite sex couple can be prohibited from getting married or their marriage can be invalidated. Both state and church have uninterruptedly stressed how important signification of matrimony is descendant creation. Therefore these institutions support mature, of age, mentally healthy opposite sex couples getting married. Whereas for persons that have health, mental problems or other behaviour related deviations depending on their manifestation, state / church can set certain restrictions on their marriage. Since church was separated from state the marriage registration at church must follow the restrictions set by state. At the same time it can put into place it’s own conditions (religious obstacles). These restrictions can be very specific to each religious group /confession depending on their general viewpoint, beliefs, customs and traditions. The purpose of this paper is legal analysis, from historical point of view, to obstacles to marriage due to mental, physical defects, religious restrictions and their validity and development in the period between XIX -XXI centuries. Since matrimonial rights as a legal discipline were in a regressed position during Soviet occupation, the paper does not cover this period.
Obstacles to marriage in during XIX-XXI centuries
Keywords: Tiesības