Pacientu līdzestība sirds mazspējas ārstēšanā ģimenes ārstu praksē - Graubergere, Aļina (Latvijas Universitāte, 2019)
KOPSAVILKUMS Problēmas būtība. Sirds mazspēja ir nopietna hroniska slimība, kura ir aktuāla arī Latvijā. Sirds mazspēja ir saistīta ar sliktu dzīves kvalitāti, kā arī ar augstu saslimstību un mirstību. Sirds mazspējas ārstēšanā ietilpst plašs pasākumu komplekss, kas ir atkarīgs ne tikai no veselības aprūpes speciālista, bet arī no paša pacienta. Lai realizētu ārstēšanas procesu kopumā un panāktu labākus rezultātus, ir jābūt pacientu līdzestībai. Lielākā pacientu daļa neievēro ārsta rekomendācijas un veselīgu dzīvesveidu. Ir arī gadījumi, kad pacienti ar sirds mazspējas agrīniem simptomiem neapmeklē primārās aprūpes speciālistus, ģimenes ārstus. Tas savukārt noved pie slimības attīstības ar smagiem simptomiem un palielina hospitalizācijas biežumu. Pat tiem pacientiem, kuri apmeklē ģimenes ārstus, ir svarīgi uzticēties un saņemt pilnu informāciju par sirds mazspējas attīstību, komplikācijām, riskiem un ārstēšanas svarīgumu. Pētījuma mērķis. Galvenais pētījuma mērķis ir izpētīt pacientu līdzestību sirds mazspējas ārstēšanā, un ģimenes ārsta lomu līdzestības nodrošināšanā. Materiāli un metodes. Pētījums tiek veikts ar aptaujas palīdzību. Izveidotas divas anonīmas sirds mazspējas anketas. Ģimenes ārstu anketa sastāv no 11 jautājumiem. Anketa pārveidota elektroniskā formā un aizsūtīta ģimenes ārstiem uz e-pasta adresēm. Pacientu anketa sastāv no 20 jautājumiem. Aptauja tiek veikta Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcā kardioloģijas nodaļā. Rezultāti. Veicot aptauju, izdevās savākt 100 aizpildītas anketas no ģimenes ārstiem un 100 anketas no pacientiem. 98% ģimenes ārstu izglīto pacientus par sirds mazspēju. Pacientu aptaujā piedalījās 44 sievietes ar vidējo vecumu 67.86 gadi un 56 vīrieši ar vidējo vecumu 68.35 gadi. Līdzestības realizācijā starp pacientu vecuma grupām nav atšķirības. Savukārt, starp dzimuma grupām pastāv statistiski nozīmīga atšķirība saistīta ar diētas ievērošanu. 44.44% pacientu ar augstāko izglītību ir papildus interesējušies par sirds mazspēju, lasīja literatūru un apmeklēja kursus. Secinājumi. Līdzestība ir atkarīga no vairākiem faktoriem. No aptaujas datiem var spriest par augstu pacientu līdzestību. Savukārt, ģimenes ārsti cenšas veikt labu, kvalitatīvu darbu un izglītot pacientus.

SUMMARY Study. Patient compliance with the treatment for heart failure in family doctor practice. Author: Aļina Graubergere Supervisor: Dr. med. Ilze Aizsilniece Essence of a problem. Heart failure is a serious chronic disease, which is a common problem in Latvia. Heart failure is associated with poor quality of living, as well as high morbidity and death rate. Treatment of heart failure includes a wide range of activities that depend not only from the healthcare professional but also from the patient itself. To realise the treatment process and achieve better results, it is vital for the patient to co-operate and follow prescribed steps. Majority of patients do not follow the doctors’ recommendations and a healthy lifestyle. There are also cases when patients with early symptoms of heart failure do not visit primary care professionals or family doctors. As a result, this leads to complications and further development of the disease and its severe symptoms, and an increase in the hospitalisation frequency. Even for those patients who visit family doctors, it is important to trust and receive full information about the development of heart failure, complications, risks and the importance of treatment. The aim of the study. The main objective of the study is to investigate patients’ compliance with the treatment of heart failure and the role of the family doctor in this process. Materials and methods. The survey is carried out by means of a questionnaire. Two anonymous heart failure questionnaires were created. The family doctor's questionnaire consists of 11 questions. The questionnaire was converted into a digital form and sent over to family doctors via the electronic mail addresses. The patient questionnaire consists of 20 questions. The survey was carried out in the Department of Cardiology at Pauls Stradiņš Clinical University Hospital. The results. While carrying out the survey, 100 completed questionnaires from family doctors and 100 questionnaires from the patients have been collected. 98% of family doctors educate their patients about heart failure. During the patients' survey 44 women were interviewed, with an average age of 67.86 and 56 men with an average age of 68.35. Compliance with the treatment amongst the patients’ age group has no difference. In contrast, there is a statistically significant difference between diets if the group is divided by gender. 44.44% of patients with higher education have additional interest in heart failure, interested in reading appropriate literature and attending courses. Conclusions. Compliance with the prescribed treatment depends on several factors. From the survey and the data collected, we can see a high level of patients’ compliance. In turn, family doctors work hard to deliver good, qualitative work and educate their patients.
Patients adherence to the heart failure treatment in the practice of a general practitioner
Keywords: Medicīna; Sirds mazspēja; ģimenes ārsts; pacientu līdzestība; primārā aprūpe