Piesaistība noziedzīgam nodarījumam - Tambovcevs, Aleksandrs (Latvijas Universitāte, 2011)
Darbs ir veltīts piesaistības noziedzīgam nodarījumam institūta izpētei Latvijas un citu valstu krimināltiesību teorijā un normatīvajā regulējumā. Tēmas aktualitāte pamatota ar to, ka mācību literatūrā piesaistībai noziedzīgam nodarījumam ir atvēlēta ļoti maza vieta, šis institūts tiek apskatīts kā „piedēklis” līdzdalības institūtam. Latvijas krimināltiesību zinātnē plaši šī institūta pētījumi nav veikti. Analizējot piesaistības noziedzīgam nodarījumam būtību, darba autors akcentē uzmanību pētījama jēdziena pazīmju būtībai un dod krimināltiesisku raksturojumu trim šī institūta tradicionāliem ( zinātniskajā literatūrā nostiprinātiem ) veidiem: iepriekš neapsolītai slēpšanai, neziņošanai par noziegumu un noziedzīga nodarījuma pieļaušanai. Darba rezultātā, ņemot vērā piesaistības noziedzīgam nodarījumam institūta normatīvo regulējumu ( arī to vēsturiskajā attīstībā Latvijas un ārvalstu krimināltiesībās ), tiesu praksi un juridisko literatūru, autors sniedz savus priekšlikumus nepieciešamajiem grozījumiem Krimināllikuma 22. un 315. pantā., kā arī piedāvā savu redzējumu dažiem jautājumiem teorētiskā aspektā

Bachelor’s thesis is about the accessory to the crime institute research in criminal law doctrine and legal regulation in Latvia and in other different foreign countries. Relevance of the topic is based on the fact that the academic literature devotes insufficient attention to the accessory to the crime and this institute is considered as some „appendix” of the participation institute. There is no broad theoretical research of the accessory to the crime in Latvian criminal law doctrine. The author analyzes the accessory to the crime and pays his attention to the theoretical matters of the research concept, such as distinguishing the joint participations, specificity of the objective side, guilty mind, basys of criminal liability, different kinds of the acessory of the crime. In the bachelor’s thesis author gives criminal-legal description of three traditional kinds of the accessory of the crime. They are: concealing, failing to inform of crimes and crime connivance. As the result of research by analyzing legal regulations ( also in historical context ), court practice and legal literature sources, specific proposals are made for amendments in Criminal Law, as well as a personal view on some theoretical matters is offered.
The accessory to the crime
Keywords: Juridiskā zinātne