Modālo darbības vārdu lietojums projektu pārskatos - Maļecs, Ivo (Latvijas Universitāte, 2016)
Modālie darbības vārdi ir lingvistisko līdzekļu kopums, kas izpauž sprieduma līmeni par to vai darbība ir iespējama, varbūtīga, viennozīmīga, ticama, atļauta vai aizliegta, nevis norāda to kā faktu. Šī pētījuma mērķis ir izanalizēt modālo darbības vārdu lietojumu biznesa projektu pārskatos. Teorētiskais pamatojums ir balstīts uz Baibera, Konrada, Līča un Longa (Biber, Conrad, Leech and Long) 2002) modālo darbības vārdu semantisko kategorizāciju. Empīriskā pētījuma metode, kas tiek pielāgota šim darbam ir diskursa analīze. Visbiežāk izmantotie modālie darbības vārdi ir can un will, izpaužot iespējamības un prognozes funkcijas, veidojot loģisko nozīmi.

Modal verbs are linguistic means which express the level of judgement to which a proposition is possible, probable, likely, certain, permitted or prohibited, apart from stating it as a fact. The purpose of the present research is to analyse modal verb usage in project reports.The theoretical framework is based on Biber’s, Leech’s, Conrad’s and Long’s (2002) semantic categorisation of modal verbs. The empirical research method adapted by the paper is discourse analysis. The most frequent modal verbs used in these reports are can and will, expressing the functions of possibility and prediction, constituting the logical meaning.
Use of Modal Verbs in Project Reports
Keywords: Valodniecība; modālie darbības vārdi; modalitāte; modālo darbības vārdu funkcijas; diskursa analīze; profesionālais diskurss