Vērtējoša valoda lingvistikas žurnālu aprakstos - Dronova, Ieva (Latvijas Universitāte, 2015)
Pēdējos gados vērtējošai valodai bijusi svarīga loma diskursa pētījumos, un tās izpēte tiek uzskatīta par veiksmīgu akadēmisko tekstu analizēšanas veidu. Tomēr nav daudz pētījumu, kas būtu veltīti vērtējošai valodai, kas atrodama tajos akadēmiskajos žanros, kas nodarbojas ar zināšanu popularizēšanu, un viens no šādiem žanriem ir žurnālu apraksti. Bakalaura darba mērķis ir izpētīt vērtējošas valodas lietojumu lingvistikas žurnālu aprakstos. Lai sasniegtu izvirzīto mērķi, teorētiskajā daļā tika analizēta pētījumam atbilstoša literatūra, un praktiskajā daļā, veicot diskursa analīzi un izmantojot vārdu skaitīšanas rīku, tika analizēti 80 lingvistikas žurnālu apraksti. Pētījuma rezultāti atklāja, ka lingvistikas žurnālu aprakstu autori plaši izmanto vērtējošus vārdus un frāzes, kas pozitīvi raksturo dažādas žurnālu īpašības, tādēļ var secināt, ka vērtējošai valoda ir būtiska lingvistikas žurnālu aprakstu sastāvdaļa. Analīzes rezultāti arīdzan ļāva secināt, ka vērtējoša valoda bieži var tikt identificēta vienīgi kontekstā, veicot diskursa analīzi.

In the last decades, the study of evaluation has become an important part of discourse studies, proving to be a productive way of investigating academic texts. However, little investigation has been devoted to evaluation in more promotional academic genres that concern the distribution of knowledge, one of such genres being the journal description. The purpose of this Bachelor thesis is to investigate evaluation in linguistic journal descriptions. In order to reach the goal of the paper, the available theoretical sources on evaluation were studied, and discourse analysis as well as a word frequency count was performed on the corpus of 80 linguistic journal descriptions. The analysis revealed that there is a high amount of evaluative words and phrases frequently employed in all parts of the descriptions that emphasize various qualities of the journals, thus evaluation is a key aspect of linguistic journal descriptions. Moreover, the results led to a conclusion that evaluation is often revealed only by context and its analysis requires careful discourse analysis.
Evaluation in Linguistic Journal Descriptions
Keywords: Valodniecība; vērtējoša valoda; lingvistikas žurnālu apraksti; diskursa analīze; vārdu skaitīšanas rīks