Pēcefekta noteikšana subjektiem ar krāsu redzes traucējumiem - Šulgina, Līna (Latvijas Universitāte, 2010)
Bakalaura darbs uzrakstīts latviešu valodā uz 47 lapaspusēm. Tas satur 23 attēlus,1 tabulu, 4 pielikumus, 23 atsauces uz literatūras avotiem. Darba mērķis: noteikt oponentās krāsas subjektiem ar krāsu redzes traucējumiem, izmantojot krāsu pēcefektu. Eksperimenta dalībnieki: 4subjekti , 3subjekti ar sarkani-zaļās krāsu redzes traucējumiem un viens subjekts bez krāsu redzes traucējumiem. Subjektu atlase veikta, izmantojot Ishihara un Farnsworth D-15 krāsu redzes testus. Metode: Tika izmantots stimuls krāsu pēcefekta noteikšanai, kas balstīts uz Lilac Chaser ilūzijas pamata. Stimulam iespējams mainīt krāsas toni, spožumu, piesātinājumu un piekārtot pēcefektam tās pašas dimensijas ar datora tastatūras palīdzību HSL krāsu telpā. Secinājumi: 1. Tika noteiktas izmantotā monitora krāsu attēlošanas īpašības, un veicot pārrēķinus no digitālajām vienībām, attēlota monitora krāsu gamma CIE x,y koordinātēs, kā arī attēlota monitora gamma funkcija pie digitālo kanālu skalārajām vērtībām. 2. Eksperimentā noteiktas pēcefekta krāsas pie 30 dažādiem krāsu stimuliem. To atkārtojamība noteikta, trihromātam izpildot eksperimentu 4 reizes un aprēķinot relatīvo standartkļūdu. 3. Stimulam 28, kas atrodas uz protan konfūzijas līnijas, gan deiteranomālais, gan protanomālie subjekti uzrāda minimālu leņķisko pēcefekta nolieci. Stimuliem 14 un 27, kas atrodas uz deiter konfūzijas līnijas, deiteranomālais subjekts abos gadījumos pēcefektu attēlo tuvu centrālajam punktam, bet ar atšķirīgu pēcefekta leņķisko nolieci. Protanomālie subjekti uz 14 un 27 stimulu atbild ar atšķirīga lieluma pēcefekta leņķiskajām noliecēm.

Bachelor’s work is written in Latvian. It consists of 47 pages, 23 figures, 1 table and 4 appendices. 23 literature sources are used in bachelor’s work. Aim: To find the after-effect colours in case of anomalies of colour vision using colour after- effect method. Subjects: 4 subjects took part in the experiment, 3 subjects with red-green colour vision anomalies and 1 subject with no colour vision anomalies. Ishihara and Farnsworth D-15 colour vision tests were used for selection of subjects. Methods: There was used a stimulus for after- effect colour determination, using method based on Lilac Chaser illusion basis. Conclusions: 1. Computer display was characterized for appropriate calculations between colour spaces and analysis of colour information. 2. Ishihara and Farnsworth D-15 colour vision tests were used. In the experiment at 30 different colour stimuli, the after – effect colours were determined. 3. Low angular deviation of after – effect was determined for stimuli 28 placed on protan confusion line in case of both deuteranomalous and protanomalous trichromates. Stimuli 14 and 27 placed on deuteranope confusion lines caused after-effect near the central point with different angular deviation for deuteranomalous trichromat. Protanomalous trichromates represented after-effect deviation with different amount and direction for stimuli 14 and 27.
After-effect study in case of anomalies of color vision
Keywords: Fizika