Pacientu dzīves kvalitāte adaptācijas posmā iestādes sociālajā nodaļā - Lase, Jeļena (Latvijas Universitāte, 2009)
Šodien Latvijā bieži vien sociālās nodaļas darbinieks asociējas tikai ar pabalstu izmaksāšanu, tomēr tas nav vienīgais sociālā darba mērķis un uzdevums. To mēs redzam sociālās nodaļas darbā- sociālais darbs ir profesionāla, mērķtiecīga, kompleksa darbība, kas orientēta uz cilvēku sociālo problēmu praktisku risinājumu. Šos mērķus un uzdevumus risina dažādu specialitāšu pārstāvji (ārsti, māsas, jaunākais medicīnas personāls, psihologi, kapelāni un sociālie darbinieki), veidojot interdisciplināru komandu. No šīs komandas kvalitātes ir atkarīga gan pacienta rehabilitācija, gan viņa spēja izprast to jauno situāciju, kādā viņš ir nokļuvis. Tādēļ ir jāpiekrīt E. Helindera teiktajam, ka „rehabilitācijas kvalitāte valstī vai sabiedrībā ir tāda, kādu caurmērā saņem vidējais cilvēks, kam ir funkciju traucējumi.”(1.) Un jo augstāks būs šis līmenis, jo kvalitatīvāka pacientiem sociālajā nodaļā būs aprūpe. Veicot aptauju sociālajā nodaļā autore noskaidroja, ka tie pacienti, kuri vēlējas izmainīt savu dzīvi uz labāku, to arī darīja neskatoties uz saslimšanas smagumu. Šie pacienti labprāt sadarbojas ar sociālas nodaļas aprūpes personālu un speciālistiem. Kā arī labprāt apguva jaunas prasmes un iemaņas kas ļautu uzlabot turpmāko dzīves kvalitāti. Pētniecības darbā ir 55. lapaspuses, tajā ir 16. tabulas kuras ir atspoguļotas ir novērtēšanas lapas. Darbā ir apskatīti 24 literatūras avoti no tiem ir 3 angļu valoda, 3. krievu, 15. latviešu, 3. vācu valodas. Autore apstrādājot iegūtas pētījumā rezultātus izdala šādus galvenos secinājumus. 1.Sociālās nodaļas darbs un personāls ir novērtēts ļoti labi, jo visi pacienti ir apmierināti ar nodaļā saņemtajiem pakalpojumiem un aprūpi; 2.Daudzi pacienti ir ieguvuši zināšanas un prasmes savas turpmākas dzīves kvalitātes uzlabošanai, jo lielākā daļa bija bez dokumentiem un nezināja par sociālajām iespējām.

Today in Latvia the social worker is mostly regarded as person paying out social allowances, though this is not the only one aim and task of social work. One can see in the work of social department- social work is professional, purposeful and complex action that is aimed to the practical solutions of the persons in need social problems. These tasks are solved by physicians, nurses, assisting medical personnel, psychologists, chaplains and social workers creating an interdisciplinary team. The inmates rehabilitation and their ability to understand the new situation and conditions depends from the work quality of this team. That is why we must agree with E. Helinder's saying: “quality of social rehabilitation in state and society is such as average customer receives with functional impairments”. The higher will be this level more higher will be quality of care in social departments. When surveying the the questionnaire work at the social department author learned that these patients who wishes to change their life to better, did this regardless to the severity of the problem. These patients willingly cooperated with social department stuff members and professionals. They willingly learned new skills to make better their quality of life. Research paper is on 55 leafs it contains 16 tables representing survey. The paper examine 24 sources of literature: 3 in English, 3 in Russian, 15 Latvian and 3 in German languages. Author his work summarize in two main conclusions: 1.The Social Word and stuff of are highly evaluated cause all inmates are satisfied with care and received services. 2.Meany inmates had knowledge and skills for further improvement of their quality of life. The biggest part of them were without ID cards and without information about social security.
The patient's quality of life of an adaptation phase, the authorities in social chapter
Keywords: Medicīna