Transkulturālā aprūpe anestēzijas, intensīvās un neatliekamās aprūpes māsu praksē - Bose, Inese (Latvijas Universitāte, 2015)
Bakalaura darba tēma – „Transkulturālā aprūpe anestēzijas, intensīvās neatliekamās aprūpes māsu praksē”. Pētījuma mērķis ir noskaidrot transkulturālās aprūpes nodrošināšanu anestēzijas, intensīvās un neatliekamās aprūpes māsu praksē un uzzināt ar kādām transkulturālās arpūpes problēmām māsas saskaras aprūpējot pacientus. Izvirzītie pētījuma jautājumi ir: Kā anestēzijas, intensīvās un neatliekamās aprūpes māsas nodrošina transkulturālo aprūpi saviem pacientiem un ar kādām transkulturālās aprūpes problēmām māsas saskaras savā praksē? Darbā tika izmantota kvalitatīvā pētniecības metode, pētījuma instruments - intervija. Apkopojot pētījuma rezultātus noskaidrojās, ka anestēzijas, intensīvās un neatliekamās aprūpes māsas savā praksē nodrošina transkulturālo aprūpi saviem pacientiem un saskaras ar dažādu kultūru, reliģiju un rasu saistītām transkulturālās aprūpes problēmām. Māsu zināšanas par transkulturālo aprūpi, kā arī svešvalodu zināšanas ir nepietiekamas, kas ir galvenais iemesls transkulturālo problēmu attīstībā. Darbs sastāv no 3 nodaļām un 3 apakšnodaļām, tajā ir ietverti 3 attēli, 7 pielikumi, un darbā izmantoti 34 literatūras avoti. Darbs uzrakstīts uz 38 lappusēm bez pielikumiem un 67 lappusēm ar pielikumiem.

The theme of the research paper is „Transcultural nursing care in anesthesia, intensive and emergency care units”. The aim of the research is to find out if nurses are providing transcultural nursing care in anesthesia, intensive and emergency care units and what problems they are facing while providing transcultural nursing care to their patients. The questions of the research paper are: How nurses are providing transcultural nursing care in anesthesia, intensive and emergency care units and what problems they are facing while providing transcultural nursing care to their patients? The research is based on qualitative research method, the research tool is interview. The results of the study showed that nurses do provide transcultural nursing care to their patients in anesthesia, intensive and emergency care units and nurses are facing transcultural nursing problems related to different cultures, religions and races. Nurses have inadequate foreign language skills and knowledge of transcultural nursing care, which are the main reasons for problems in transcultural nursing care. The paper consists of 3 chapters and 3 subchapters, it includes 3 pictures, 7 appendixes and has 34 references. Paper consists of 35 pages without appendixes and 64 pages with appendixes.
Transcultural nursing care in anesthesia, intensive and emergency care units.
Keywords: Medicīna; starpkultūru komunikācija; anestēzijas, intensīvās un neatliekamās aprūpes māsu prakse; transkulturāla aprūpe; daudzprofilu klīnika