Makrofītu kā bioloģiskās kvalitātes indikatoru vērtējums Latvijas-Lietuvas pārrobežu upju baseinos - Upena-Rasuma, Ieva (Latvijas Universitāte, 2016)
Upena-Rasuma I. 2016. Maģistra darbs. Rīga, Latvijas Universitāte, 70 lpp. Maģistra darba mērķis ir makrofītu kā ekoloģiskās kvalitātes indikatoru izmantošanas iespēju izvērtējums Lielupes un Ventas baseinu upju posmos teorijā un praksē. Darbā veikti upju veģetācijas pētījumi, apsekojot 40 upju posmus Ventas un Lielupes baseinu vidēji lielās upēs, raksturotas Latvijā un Lietuvā izmantotās makrofītu pētījumu metodes un sugu trofijas indeksi, analizētas to izmantošanas iespējas un ticamības līmenis, priekšrocības un trūkumi teorijā un praksē, kā arī izvērtēta makrofītu loma Ūdens struktūrdirektīvas ietvaros. Rezultātu daļā sniegts ekoloģiskās kvalitātes novērtējuma izvērtējums, kā arī ieteikumi makrofītu pētījumu kvalitātes paaugstināšanai un rezultātu interpretācijai.

Upena-Rasuma I. 2016. Assesment of macrophytes as indicators of ecological quality in Latvian -Lithuanian cross border basins. Master. Riga, University of Latvia, 70 pp. The aim of this study is to assess macrophytes as indicators of ecological quality in Latvian - Lithuanian cross-border basins – in theory and practise. In this research the investigation of macrophyte species composition and abundance was done in 40 middle – sized streams of the basins of Venta and Lielupe. The characteristics of macrophyte research methodology and species trophic indeces used in Latvia and Lithuania is given. The advantages, disadvantages and validity of macrophytes as indicators is analyzed in theory and practise and their role of the WFD and is also discused. In the chapter of results and analyses the calculations of ecological status of cross-border rivers are evaluted and recommendations for macrophytes field work research quality improvments as well as interpretation of the results are given.
Assesment of macrophytes as indicators of ecological quality in Latvian -Lithuanian cross border basins.
Keywords: Vides zinātne; makrofīti; Lielupes un Ventas baseini; trofijas indeksi; ticamība; monitorings