Ezeru nogulumu netiešā datēšana, izmantojot sfērisko daļiņu identificēšanas metodi - Trofimova, Albīna (Latvijas Universitāte, 2019)
Bakalaura darbs ir par fosilo kurināmo izdedžu sfērisko daļiņu identificēšanas analīzi ezeru nogulumos, nosakot paraugos sfēriskās oglekļa daļiņas (SCP) un neorganiskās daļiņas (IAP), un to izmantošanu nogulumu datēšanā. Pētījumā analizēti divu ezeru nogulumi – Lielais Vipēdis (Zemgale) un Bricu (Vidzeme). Kopumā, rezultāti uzrāda loģiskas sfērisko daļiņu koncentrāciju izmaiņas ar strauju pieaugumu ap 1950. gadu, maksimālo koncentrāciju ap 1980. gadu un strauju samazinājumu pēc 1991. gada, kas skaidrojams ar politiskām un ekonomiskām izmaiņām laika gaitā. Iegūtie rezultāti norādīja, ka sfērisko daļiņu koncentrāciju ezeros ietekmē sedimentācijas apstākļi, bet, galvenokārt, atšķirības rada vēsturiskā rūpnieciskā darbība un rūpniecisko teritoriju reģionālais izvietojums. Bakalaura darbā aplūkotā metode var tikt pielietota ezeru nogulumu datēšanā. Papildus pētījumi ir nepieciešami, lai salīdzinātu koncentrāciju izmaiņas vēl citos ezeros.

Bachelor thesis is based on analysis of the identification on fly-ash particles of fossil fuel in the lake sediments, by identifying spherical carbonaceous particles (SCP) and inorganic particles (IAP) in samples, and their use in sediment dating. The study analyses the sediments of two lakes – Lielais Vipedis (Zemgale) and Bricu (Vidzeme). In general, the results show logical changes in spherical (fly-ash) particle concentrations with rapid increases around 1950, maximum concentration around the 1980s and rapid decrease after 1991, explained by political and economic changes over time. The results indicated that concentrations of spherical particles in lakes are affected by sedimentation conditions, but mainly due to historical industrial activity and regional location of industrial sites. The method used in the Bachelor thesis may be applied to date the lake sediments. Additional studies are needed to compare changes in concentrations in other lakes.
Lake sediment indirect dating using spheroidal fly-ash particles
Keywords: Ģeoloģija; sfēriskās oglekļa daļiņas; neorganiskās daļiņas; fosilais kurināmais; ezeru nogulumi