Identitātes dimensiju un orientācijas uz nākotni saistība 18 – 25 gadus veciem jauniešiem. - Andrejevs, Sergejs (Latvijas Universitāte, 2017)
Bakalaura pētījumā tika izvirzīts jautājums: Vai pastāv sakarība starp identitātes dimensijām un orientāciju uz nākotni un tās komponentēm? Pētījumā piedalījās 53 respondenti jaunieši vecumā no 18 – 25 gadiem, respondentu vidējais vecums M = 22,49 (SD = 2,22). 73% no respondentiem bija sievietes un 27% vīriešu. No aptaujātajiem respondentiem 42% ir ieguvuši augstāko izglītību, 4% ir precējušies un 9% no respondentu ir bērni. Lai izpētītu identitātes dimensijas bakalaura darba ietvaros tika adaptēta Piecu dimensiju identitātes modeļa aptauja (Dimension of Identity Development Scale, Luyckx et al. 2008a). Orientācijas uz nākotni un tās komponenšu noskaidrošanai tika izmantota Aleksandra Koļesova (Kolesovs, 2015, Kolesovs & Sadauska, 2016) izstrādāta Orientācijas uz nākotni aptauja. Pētījuma gaitā iegūtie rezultāti norādīja uz to, ka saistību izvēlēšanās identitātes dimensijai pastāv sakarības ar orientāciju uz nākotni un tās komponentēm. Saistību izvēlēšanās dimensijas skaidrojums ir tuvs orientācijas uz nākotni uzvedības komponentes skaidrojumam, un šī komponente ir pakārtota pārējām orientācijas uz nākotni komponentēm. Izpētes plašumā identitātes dimensijai nepastāv nekādas sakarības ar orientāciju uz nākotni un tās komponentēm, jo izpēte plašumā netiek saistīta ar mērķiem, tā raksturo informācijas ievākšanas procesu (Seginer et al., 2004, Luyckx et al., 2006). Pastāv pozitīva sakarība starp motivācijas komponenti un saistību izvēlēšanās un identifikācijas ar saistībām identitātes dimensijām un negatīva sakarība ar padziļinātās un domīgās izpētes dimensijām, savstarpējās sakarības pamatojums ir saistīts ar to, ka motivācijas komponente tiek raksturota ar skaidriem dzīves mērķiem (Seginer et al., 2004, Luyckx et al., 2006).

My bachelor study research question was: If there is a relationship between identity dimensions and future orientation and its components? In study participate 53 respondents of emerging adulthood age from 18 to 25, the average age of respondents was M = 22,49 (SD = 2,22). 73% of the respondents were females and 27% males. University education already have 42% of the respondents, 4% was married and 9% have a child. To study identity dimensions, within bachelor work, Dimension of Identity Development Scale (Luyckx et al. 2008a) was adapted in the Latvian language. To study future orientation and its components, the Questionnaire of Future Orientation developed by Aleksandrs Kolesovs (Kolesovs, 2015, Kolesovs & Sadauska, 2016) was used. The results of the study show that, on the one hand, commitment making dimension correlates with future orientation and its components, on the other hand, exploration in breadth as identity dimension has no correlation with future orientation and its components. It can be explained, because explanation of commitment making identity dimension is very close to behavioural component of future orientation. One more group of relationships is a negative correlation of motivational component with exploration in depth and ruminative exploration identity dimensions and a positive correlation with identification with commitment. This relationship exists because motivational component represents value, expectance and internal control over goals. High rate of identification with commitment associates with clear aims in life, but, during the process of exploration, individual has doubts about the aims and is looking for new aims or verifying the existing aims. Keywords: identity, identity statuses, identity formation, future orientation, emerging adulthood
The relationship between identity dimensions and future orientation in emerging adults (18 - 25 years old)
Keywords: Psiholoģija; identitāte; identitātes statusi; identitātes veidošanās; orientācija uz nākotni; jaunieši