Trokšņa izplatība mainīgas apbūves un apzaļumošanas teritorijās Cēsīs - Šūlmeistere, Linda (Latvijas Universitāte, 2019)
Mūsdienās trokšņa piesārņojums ir viens no lielākajiem vides piesārņojums veidiem pasaulē. Īpaši aktuāla trokšņa piesārņojuma problēma ir pilsētvidē, kur dzīvo vairāk nekā puse pasaules iedzīvotāju, un skaits turpina pieaugt urbanizācijas dēļ. Bakalaura darbā “Trokšņa izplatība mainīgas apbūves un apzaļumošanas teritorijās Cēsīs”, izmantojot tiešos mērījumus, tika novērtētas trokšņa piesārņojuma izplatības īpatnības orogrāfiski mainīgā pilsētvidē. Darba izstrādē tika izvēlēti 7 trokšņa monitoringa punkti Cēsu pilsētā, veikti mērījumi vasaras, rudens un ziemas sezonās, un analizēta mainīgas apbūves un apzaļumošanas potenciālā efektivitāte kā skaņas aizsargbarjerai, ņemot vērā skaņas, temperatūras, vēja un reljefa mērījumus.

Nowadays noise pollution is one of the most common environmental pollution types in the world. The problem is especially relevanti n the urban environment, inhabited by more than a half of the worlds population, with the amonut continuously increasing due to urbanization. In the bachelor’s thesis “Noise propogation in variable building and vegetation areas in Cesis”, the features of propogation of noise pollution was evaluated in an orographically varying urban environment by using direct measurements. 7 points of noise monitoring was chosen within the city of Cēsis, the measurements was carried out in summer, autumn and winter seasons and the potential effectiveness of variable building and vegetation as a sound barrier was analyzed, taking into account sound, temperature, wind and altitude measurements.
Noise propagation in variable building and vegetation areas in Cesis
Keywords: Vides zinātne; vides troksnis; trokšņa piesārņojums; trokšņa mērījumi; skaņas barjeras; trokšņa sezonālās svārstības