Runas attīstības sekmēšana muzikālajā rotaļnodarbībā 5-6 gadīgiem bērniem - Sproģe, Ance (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darba “Runas attīstības sekmēšana muzikālajā rotaļnodarbībā 5-6 gadīgiem bērniem” autore ir Ance Sproģe. Pētījuma mērķis ir teorētiski pamatot un praktiski pārbaudīt dažādus vingrinājumus un rotaļas runas prasmju veicināšanai un artikulācijas aparāta vingrināšanai mūzikas nodarbībās un dienas ritā. Pētījuma autore izmantoja teorētiskās metodes – zinātnisku darbu par bērnu runas attīstības izpēti un empīriskās metodes. Teorētiskajā daļā tiek pētīta zinātniskā literatūra par bērnu runas attīstību pirmsskolas vecumā, apskatīti runas traucējumi, kas raksturīgi 5-6 gadīgiem bērniem, vingrinājumu un rotaļu veidi runas attīstības veicināšanai. Šajā nodaļā tiek apskatīti tādu pieredzējušu pedagogu un zinātnieku darbi, kā B. Brice, D. Markus, A. Vorobjovs, S. Tūbele, I. Muhamberga, M. Montesori, u.c. Noskaidrots, kā mūzika un muzikālās nodarbības pirmsskolā ietekmē bērnu attīstību, tajā skaitā arī veicina bērnu runas attīstību. Empīriskajā daļā tiek novēroti 14 pirmsskolas bērni, kuriem ir 5-6 gadi. Tiek izvērtētas viņu prasmes izrunāt skaņas pareizi, dziedāt plaši atverot muti, pārbaudīta sejas un mēles muskuļu darbība. Darbs sastāv no: anotācijas latviešu un angļu valodā, satura, ievada, 2 galvenās daļas, secinājumi, izmantotās literatūras avotu saraksts, pielikumi. Darba kopējais lapu skaits - 49. Bakalaura darbā izmantotas 4 tabulas, 9 attēli, 6 pielikumi. Darbā izmantoti 55 literatūras avoti, no kuriem analizēti tādi autori, kā Brice B., Montesori M., Muhamberga I., Titkoviča L., Trinīte B., Tūbele S., Zariņš D., Zīriņa T., Besson, M., u.c.

The bachelor thesis author " Promoting speech development in a preschool music lesson for 5-6 year olds" is Ance Sproģe. The study aims to theoretically substantiate and practically assess various exercises and games for promoting speech skills and practicing the articulation apparatus in music lessons and during the day. The author used theoretical methods - scientific work on the study of children's speech development and empirical methods. In the theoretical part, the scientific literature studied children's speech development at preschool age, speech disorders characteristic of 5-6-year-old children, and types of exercises, and games to promote speech development examined. This chapter examines the works of experienced pedagogues and scientists such as B. Brice, D. Markus, A. Vorobyov, S. Tubele, I. Muhamberga, M. Montessori, etc. It has been determined how music and musical lessons in preschool affect children's development, including promoting children's speech development. In the empirical part, 14 preschool children aged 5-6 years old are observed. Their ability to pronounce sounds correctly, to sing with their mouth wide open, and the function of their facial and tongue muscles were assessed. The work consists of annotation in Latvian and English, content, introduction, two main parts, conclusions, list of used literature sources, and appendices. The total number of pages of the work - 49. 4 tables, 9 pictures, and 6 appendices are used in the bachelor thesis. The work uses 55 literary sources, from which authors such as Brice B., Montessori M., Muhamberga I., Titkoviča L., Trinīte B., Tūbele S., Zariņš D., Zīriņa T., Besson, M., etc.
Promoting speech development in a preschool music lession for 5-6 year olds
Keywords: Izglītības zinātnes; Runa; Mūzika; Apkārtējā vide; Rotaļnodarbība; Skaņas