Vidzemes guberņas pagasttiesas 19.gadsimtā: Valmieras apriņķa pagasttiesas iecirkņu piemērs - Tirziņš, Jānis (Latvijas Universitāte, 2016)
Bakalaura darba nosaukums “Vidzemes guberņas pagasttiesas 19. gadsimtā: Valmieras apriņķa pagasttiesas iecirkņu piemērs”. Darbā pētītas Vidzemes guberņas latviešu daļas pagasttiesu funkcijas, pakļautība un to nozīme zemnieku tiesību aizstāvībā un tiesiskās izpratnes veidošanā. Darba gaitā tika secināts, ka 19. gs. gaitā pagasttiesas bija izgājušas zināmu attīstības procesu no sākotnējā, kad to funkcijās bija vērojama būtiska muižas ietekme, līdz laikam, kad tās kļuva par pilntiesīgu tiesu iestādi, kurā zemnieki varēja vērsties pēc tiesiskās aizsardzības. Pagasttiesas ļāva latviešu zemniekiem iegūt pieredzi saskarsmē ar tiesu un citām valsts institūcijām un, radot izpratni par pienākumiem un tiesībām, izveidoja viņu tiesisko apziņu.

The title of the Bachelor’s Thesis is “19th Century Civil Parish Courts in Vidzeme Province: A Case of Civil Parish Courts in Valmiera District”. The Thesis contain the research of the functions and subordination of the parish courts of the Latvian par of Vidzeme Province and their role in defence of farmers’ rights and development of their legal awareness. In the result of the research it has been concluded that in the 19th century parish courts had undergone certain development starting from the initial phase when their functions were to a great extent affected by the nobility up to the time when they became a full-fledged court institution where farmers could turn for legal protection. Parish courts allowed the Latvian farmers to gain experience in interaction with a court and other state institutions and formed their legal awareness by providing knowledge of rights and obligations.
19th Century Civil Parish Courts in Vidzeme Province: A Case of Civil Parish Courts in Valmiera District
Keywords: Vēsture; pagasttiesa; Vidzemes guberņa; 19. gadsimts; Valmieras apriņķis