Darba tiesisko attiecību izaicinājumi izglītības jomā Covid - 19 pandēmijas kontekstā - Laganovska, Gundega Guna (Latvijas Universitāte, 2023)
Maģistra darba mērķis ir izpētīt, noskaidrot un analizēt dažādus problēmjautājumus darba tiesisko attiecību kontekstā, attiecībā uz izglītības jomā nodarbinātajiem, kas radušies pieņemot un ieviešot normatīvo regulējumu saistībā ar Covid-19 infekcijas izplatību, tai skaitā vakcinācijas pienākuma noteikšanu. Līdz ar vakcinācijas pienākuma un nodarbinātības ierobežojumu noteikšanu, radās dažādi aktuāli problēmjautājumi saistībā ar darbinieku un darba devēju savstarpējām attiecībām un darba organizāciju. Darbā ir izvirzīti uzdevumi analizēt darba tiesisko un Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai izstrādāto regulējumu attiecībā uz izglītības jomā nodarbinātajām personām, atspoguļot darba tiesību problēmas, kas radušās tā iespaidā, kā arī sniegt priekšlikumus par iespējamiem šo problēmu risinājumiem, kā arī noskaidrot citu valstu pieredzi saistībā ar vakcinācijas pienākuma un nodarbinātības ierobežojumiem. Maģistra darba ietvaros tiek secināts, ka valstī noteiktie nodarbinātības ierobežojumi ir radījuši tādas problēmas, kā darbaspēka iztrūkumu un nespēju nodrošināt pilnvērtīgu izglītības procesu, darba vides izmaiņas, darba devēja atšķirīgu attieksmi izbeidzot darba tiesiskās attiecības ar personām, kas nevar uzrādīt Covid-19 sertifikātu, kā arī citas ar darba tiesiskajām attiecībām saistītas problēmas Covid-19 infekcijas kontekstā. Atslēgas vārdi: Covid-19, izglītība, darbinieks, darba devējs, atstādināšana, dīkstāve, darba vide, nodarbinātības ierobežojumi, vakcinācijas pienākums.

The aim of the master's thesis is to explore, clarify and analyse a variety of issues in labour law for employees in the field of education, arising from the adoption and implementation of the regulatory framework for the spread of Covid-19 infection, including the establishment of a vaccination obligation. With the introduction of employment restrictions on vaccination obligations and a number of challenges emerged in terms of relations between employees and employers and the organisation of work. The thesis sets out the tasks of analysing the legal framework adopted to limit the distribution of Covid-19 to employees in the field of education, reflecting the problems of labour law which it has encountered and by making proposals on possible solutions to these problems and specifying other countries' experience with regard to restrictions on vaccination obligations and employment. In the master's thesis, it is concluded that the national employment restrictions have created problems such as labour shortages and inability to ensure a full educational process, changes in the working environment, different treatment of the release of employees who is unable to produce a Covid-19 certificate, as well as other labour law problems in the context of Covid-19 infection. Key words: Covid-19, education, employee, employer, dismissal, idle, working environment, employment restrictions, vaccination obligation.
Maģistra darbs
Keywords: Juridiskā zinātne; Covid-19; izglītība; darbinieks; darba devējs; nodarbinātības ierobežojumi