Modeļsistēmas izveide un aprobācija no etilēna atkarīgo atbildes reakciju pētījumiem ar ļaunās gundegas (Ranunculus sceleratus) augiem - Prokopoviča, Veronika (Latvijas Universitāte, 2020)
Ļaunā gundega (Ranunculus sceleratus L.) ir plaši sastopama suga visa Latvijas teritorijā dažādos biotopos ar paaugstinātu mitrumu, tajā skaitā jūras piekrastē, kur tā ir pakļauta gan applūšanas, gan sāļuma stresam. Iepriekšējie pētījumi parāda, ka applūdināšana ļaunās gundegas augiem veicina endogēnā etilēna sintēzi, kas inducē lapu kātu stiepšanos. Bet joprojām nav izpētīta etilēna darbības ietekme NaCl atbildes reakciju regulācijā. Bakalaura darba mērķis bija izveidot modeļsistēmu kontrolētos apstākļos no etilēna atkarīgo augu atbildes reakciju pētījumiem, izmantojot ļauno gundegu un aprobēt tās izmantošanu. Izmantojot silikagēlu tika panākta efektīva gaisa mitruma samazināšanas, pie kuras nenotiek ļaunās gundegas lapu kātu stiepšanās. Kā arī tika noteikts, ka etilēns 10 μL L-1 koncentrācijā ir pietiekams, lai inducētu lapu kātu augšanu bez gaisa mitruma ietekmes.

Celery-leaved buttercup (Ranunculus sceleratus L.) is widely found throughout Latvia in various wetland habitats, including the sea coast, where it is exposed to both flooding and salinity stress. Previous studies have shown that submergence of celery-leaved buttercup plants promotes synthesis of endogenous ethylene, which induces leaf petiole elongation. But the effect of ethylene on the regulation of NaCl responses has not yet been studied. The aim of this work was to design a model system for the studies of ethylene-dependent responses in plants under controlled conditions using the celery-leaved buttercup and to test its use. The use of silica gel achieved an effective reduction of air humidity, at which the petioles of the celery-leaved buttercup do not elongate. Ethylene at a concentration of 10 μL L-1 was found to be sufficient to induce leaf petiole elongation without the effects of high air humidity.
Establishment and approbation of model system for investigation of ethylene-dependent resposnes with cerely-leaved buttercup (Ranunculus sceleratus) plant
Keywords: Bioloģija; Ranunculus sceleratus; ļaunā gundega; etilēns; lapu kātu augšana; silikagēls