Rīgas gaisa piesārņojuma izplatības bioindikācija ar priežu skuju bojājumu novērtēšanas metodi - Bukina, Anna (Latvijas Universitāte, 2018)
Gaisa piesārņojums ir aktuāla problēma vides zinātnē, tas spēj ievērojami ietekmēt vides un sabiedrības veselību. Parastās priedes Pinus sylvestris fizioloģiskās īpatnības ļauj to veiksmīgi izmantot gaisa piesārņojuma bioindikācijā. Darba mērķis ir izpētīt Rīgas gaisa piesārņojuma izplatīšanās īpatnības pēc priežu skuju bioindikācijas rādītājiem uz apkārtējām teritorijām atkarībā no valdošo vēju virziena. Apkārt Rīgai bija izveidots parauglaukumu tīkls, katrā parauglaukumā novērtējot skuju nekrotizācijas pakāpi, dzīves ilgumu, ozona bojājumus. Konstatēts, ka attālumam no Rīgas nav saistības ar gaisa kvalitāti. Izmantotie rādītāji norādīja uz sliktāku gaisa kvalitāti parauglaukumos, kuri atrodas valdošo vēju virzienā no Rīgas.

Air pollution is an actual problem in environmental science, because it can influence environmental and public health. The physiological characteristics of Scots pine Pinus sylvestris make it convenient to use in a bioindication of air pollution. The aim of this study is an assessment of spreading of air pollution from Riga city to the surrounding areas depending on the direction of the prevailing winds by using Scots pine needle as bioindicators. The network of sampling sites was created around Riga city, collected pine needles were investigated by the following features: necrosis, longevity, and ozone damage in each sampling site. There was no connection between the distance from the city and air quality. The bioindicators showed a deterioration of air quality in the direction of the prevailing winds from the city.
Bioindication of the distribution of Riga air pollution by pine needle damage assessment
Keywords: Vides zinātne; bioindikācija; Pinus sylvestris; skuju nekroze; troposfēras ozons; skuju dzīves ilgums