Kuņģa audzēja histopatoloģisko un klīnisko rādītāju saistība ar pirmsvēža stāvokļiem peritumorālajos audos - Grabovņicka, Viktorija (Latvijas Universitāte, 2017)
Pasaulē kuņģa vēzis ir piektā biežākā ļaundabīgā saslimšana, taču ierindojas otrajā vietā nāves iemeslu ziņā ļaundabīgo saslimšanu starpā. Austrumeiropa, t.sk. Baltijas valstis un Latvija pieder augstās saslimstības reģioniem pasaulē. Kuņģa un pirmsvēža stāvokļu diagnozes zelta standarts ir endoskopiskā izmeklēšana ar sekojošu audu histopatoloģisko novērtējumu. Precīzam histopatoloģiskajam novērtējumam ir liela nozīme arī ārstēšanas stratēģijas izvēlē un prognozes izvērtēšanā. Tādejādi, mūsu pētījuma mērķis ir novērtēt kuņģa audzēja histopatoloģisko, tajā skaita pirmsvēža stāvokļu, un klīnisko rādītāju korelāciju un to nozīmi slimības prognozē. Pētījumā tika iekļauti 273 pacienti, kuriem tika veikta ķirurģiska kuņģa vēža ārstēšana Rīgas Austrumu Klīniska Universitātes slimnīcā laika periodā no 2010. līdz 2014.gadam .Tika analizēti klīniskie un histoloģiskie rādītāji. Tika veikta datu apstrāde un statistiskā analīze. Pētījumā iegūtie rezultāti parādīja histopatoloģisko un klīnisko kritēriju nozīmi slimības prognozē. Tā, piemēram, difūzā un jauktā tipa (Rho=0.136;p=0.02), Borrmann III un IV tipa (Rho=0,214; p=0.001) un zemu diferencētam (Rho=0.226; p= 0.0001) audzējam ir lielāka stadija pēc TNM klasifikācija, kas norāda uz sliktāku prognozi. Pacientiem ar virspusējo gastrītu peritumorālajos audos ir raksturīgāks jaunāks vecums (Rho=+0.151, p=0.012), sieviešu dzimums (Rho=+0.127, p=0.036), zemu diferencētas audzēja formas - difūzā vai jauktā tipa audzējs pēc Lauren klasifikācijas (Rho=-0.170, p=0.005) vai gredzenšūnu karcinoma pēc PVO klasifikācijas (Rho=-0.179 , p=0.003). Tāpat ir raksturīga lielāka stadija pēc TNM ( Rho=-0.121; p=0.03) un sliktākā kopējā piecu gadu dzīvildze (p=0.0001). Tas parāda, ka virspusējam gastrītam peritumorālajos audos ir slikta prognostiskā vērtība. Savukārt, atrofisks gastrīts biežāk saistīts ar lielāku vecumu (Rho=+0.151, p=0.012) , vīriešu dzimumu (Rho=+0.127, p=0.036), intestinālu tipu (Rho=-0.170, p=0.005), tubulāru adenokarcinomu (Rho=-0.179 , p=0.003). Tam raksturīga labāka TNM stadija ( Rho=-0.121; p=0.03) un kopējā piecu gadu dzīvildze (p=0.0001). Nozīmīgs piecu gadu dzīvildzi ietekmējošais faktors ir audzēja stadija pēc TNM (p=0.03), īpaši metastazēšanās uz reģionālajiem limfmezgliem (p=0.002). Pētījuma rezultāti liecina, ka histopatoloģiskie un klīniskie rādītāji ir būtiski kuņģa audzēja prognozē, recidīvā un ārstēšanas stratēģijas novērtēšanā, turklāt būtiski ir novērtēt pirmsvēža stāvokļu esamību peritumorālajos audos.

Gastric cancer is the fifth most common malignant tumor, but is rated as second cause of cancer-related deaths. Eastern Europe, including Baltic countries and Latvia, belong to regions with high incidence of gastric cancer. The gold standard for diagnosis of malignant and premalignant lesions is endoscopic examination with subsequent histopathologic examination of tissues. Precise histopathological examination plays an important role in treatment strategy and prognosis. Therefore, the aim of our study was to assess the correlations and value of histopathological and clinical characteristics as well as premalignant lesions in peritumoral tissue. 273 patients underwent gastric cancer surgery at Riga East University hospital between 2010. and 2014. were enrolled in the study. Clinical and histological characteristics were assessed. Data processing and statistical analysis were performed Our results showed the value of histopathological and clinical characteristics. For example, diffuse and mixed type gastric cancer (Rho=0.136; p=0.02), Borrmann III and IV type (Rho=0,214; p=0.001) and poorly differentiated (Rho=0.226; p=0.0001) tumors had a higher TNM stage, indicating a poor prognosis. Patients with superficial gastritis in peritumoral tissues were younger (Rho=+0.151, p=0.012), predominantly female (Rho=+0.127, p=0.036), had high Grade tumors – diffuse or mixed type tumor by Lauren classification (Rho=-0.170, p=0.005) or signet ring cell carcinoma by WHO classification (Rho=-0.179, p=0.003). Also, TNM stage was higher (Rho=-0.121;p=0.03) and the five-year survival rate was worse (p=0.0001). The results demonstrated that superficial gastritis in peritumoral tissues was associated with poor prognosis. In contrast, atrophic gastritis is often associated with older age (Rho=+0.151, p=0.012), male gender (Rho=+0.127, p=0.036), intestinal tumor type (Rho=-0.170, p=0.005), tubular adenocarcinoma (Rho=-0.179, p=0.003). It is characterized by better TNM stage (Rho=-0.121;p=0.03) and overall five-year survival rate (p=0.0001). Tumor TNM stage significantly influence the five-year survival rate (p=0.03), especially metastases to regional lymph nodes (p=0.002).The study results confirmed that the histopathological and clinical signs are essential in the evaluation of treatment strategy and relapse, and prognosis for gastric cancer. In addition, the assessement of premalignant lesions in peritumoral tissue was important for patient prognosis.
The comparative study of clinical and histopathological characteristics of gastric cancer and peritumoral premalignant lesions
Keywords: Medicīna; kuņģa vēzis; pirmsvēža stāvokļi; histopatoloģiskais tips; prognoze