Miega kvalitātes saistība ar vadības funkcijām, vizuālo uzmanību un garastāvokļa afektīvajiem traucējumiem - Ūlupe, Lelde (Latvijas Universitāte, 2019)
Šī darba mērķis un uzdevums ir izprast un izvērtēt, cik lielā mērā miegam un tā kvalitātei ir savstarpējas saistības ar vizuālo uzmanību, vadības funkcijām un garastāvokļa traucējumiem, kā arī, ja pastāv saistības, tad, kādas tās ir. Šajā darbā ir apskatīts miegs, kas raksturo miega kvalitāti, vizuālā uzmanība un vadības funkcijas, kā arī garastāvokļa traucējumi. Pētījumā piedalījās 87 dalībnieki (27 vīrieši un 60 sievietes) vecumā no 19 līdz 49 gadiem. Tika izmantots Strūpa tests (Stroop, 1935, adaptācija Vanags, Ekmanis, 2018), Pitsburgas miega kvalitātes indeksa aptauja (Buysse, 1989, adaptācija Grišāne, 2016) un Depresijas, trauksmes un stresa skalas (Lovibond & Lovibond, 1995, adaptācija Vanags, Raščevska, 2015). Pētījuma mērķis bija noskaidrot, vai zema miega kvalitāte būs saistīta ar augstāku depresijas līmeni un zemāku vizuālās uzmanības, un vadības funkciju spēju līmeni, kā arī, vai augstāks depresijas līmenis būs saistīts ar zemāku vizuālās uzmanības un vadības funkciju spēju līmeni. Tika iegūtas statistiski nozīmīgas sakarības starp miega kvalitāti un depresijas līmeni. Starp miega kvalitāti un vizuālās uzmanības, un vadības funkciju spēju līmeni pastāv statistiski nozīmīgas saistības, taču tās neveido skaidru atbildi uz hipotēzi, tāpat ir ar depresijas līmeni un vizuālās uzmanības, un vadības funkciju spēju līmeni.

The aim and task of the work is to find out whether the quality of sleep involves executive functions, visual attention and mood disorder, as well as if there are obligations and if there are, then what are they. This work discusses sleep, which describes the quality of sleep, visual attention, executive functions and mood disorders. 87 respondents (27 men and 60 women), aged 19 – 49, participated in the research. Were used Stroop effect (Stroop effect, John Ridley Stroop, 1935, adaptation Vanags, Ekmanis, 2018), Pittsburgh Sleep Quality Index (Buysse, 1989, adaptation Grisane, 2016) and Depression Anxiety Stress Scales (Lovibond & Lovibond, 1995, adaptation Vanags, Rascevska, 2015). The aim of the study was to find out whether low sleep quality will be associated with a higher level of depression and a lower level of visual attention, and executive functions, as well as whether a higher level of depression will be associated with a lower level of visual attention and executive functions. There was a statistically significant relationship between sleep quality and depression. There was also a statistically significant relationship between sleep quality and the level of visual attention, and executive functions, but they do not constitute a clear answer to the hypothesis, as well as the level of depression and visual attention, and executive functions.
Sleep quality connection with executive functions, visual attention and mood affective disorder
Keywords: Psiholoģija; Miega kvalitāte; Kognitīvie procesi; Uzmanība; Vizuālā uzmanība; Vadības funkcijas