4 – 5 gadu vecu bērnu sociālo prasmju sekmēšana rotaļdarbībā pirmsskolā - Klimoviča, Santa (Latvijas Universitāte, 2021)
Mērķis: pārbaudīt teorētiskās atziņas, lai rastu atbildi uz pētījuma jautājumu - kā rotaļdarbība pirmsskolā sekmē 4-5 gadu vecu bērnu sociālās prasmes. Pētījuma metodes: 1.Teorētiskās literatūras un avotu analīze; 2.Pedagoģiskā novērošana; 3.Pedagoģiskā izmēģinājumdarbība; 4.Anketēšana; 5.Novērojumu datu apstrāde un analīze. Kvalifikācijas darba apjoms: 51 lpp., 15 attēli, 5 tabulas, 11 pielikumi, 29 izmantotās literatūras un avoti. Teorētiskā daļa ietver izvilkumus no dažādiem pedagoģijas un psiholoģijas autoru darbiem, grāmatām, publikācijām, rakstiem un to analīzi. Empīriskajā daļā tika veikta pedagoģiskā novērošana privātajā pirmsskolas izglītības iestādē, kā rezultātā tika izveidots attiecīgam vecumposmam rotaļu ideju katalogs. Novērojumi tika veikti izmēģinājumdarbības sākumā, lai iegūtu datus kā bērniem attīstījušās sociālās prasmes. Pēc pedagoģiskās izmēģinājumdarbības, divu mēnešu tematu ietvaros tika veikta atkārtoti novērojumi, pedagogu anketēšana un datu analīze.

Goal of research: answer question of the research – how play promotes social skills of 4-5 years old preschoolers, by testing theoretical opinions and conclusions. Methods of research: 1.Analysis of theoretical literature and sources; 2.Pedagogical observation; 3.Implementation of theoretical pedagogical methods in practice; 4.Surveying; 5.Analysis of data, acquired through observation. Research volume: 51 pages, 15 illustrations, 5 tables, 11 appendix, 29 sources of literature and theoretical publications. Theory section involves inclusions from various publications on pedagogy and psychology, books, articles and analysis of these sources. During empirical research, observations were made at a private preschool educational institution, generating subsequent catalogue of play activities, designed for the specific age. Observations were made in the beginning of the research and conducted repeatedly, after two months, to acquire and evaluate data on the development of children’s social skills. Additionally, teachers were surveyed. All collected data was analysed to declare whether play activities had an impact on the development of social skills.
Promoting social skills of 4 – 5 years old children at preschool
Keywords: Pirmsskolas pedagoģija; sociālās prasmes; rotaļdarbība; sociālo prasmju attīstība; intelektuālā attīstība; pirmsskolas vecuma bērni