Valsts atbildības par Eiropas Savienības tiesību pārkāpumu princips un tā piemērošana Latvijā - Berjozkins, Aleksandrs (Latvijas Universitāte, 2012)
Pieteikums par zaudējumu atlīdzināšanu, kas nodarīti valsts veikta ES tiesību pārkāpuma rezultātā ir iesniedzams administratīvajā tiesā tikai gadījumos, kas ir noteikti Administratīvā procesa likumā un Valsts pārvaldes iestāžu nodarīto zaudējumu atlīdzināšanas likumā. Minētajos normatīvajos aktos nav paredzēta pieteikumu izskatīšana par zaudējumiem, kas nodarīti ar normatīvo aktu vai tiesas nolēmumu, tādēļ šādas lietas ir piekritīgas vispārējās jurisdikcijas tiesai.Valsts atbildības lietu izskatīšana vispārējās jurisdikcijas tiesā neatbilst ne valsts atbildības principa būtībai, ne arī galvenajiem Latvijas tiesību sistēmas principiem. Pušu savstarpējām attiecībām šādās lietās nav civiltiesisks raksturs, jo puses nav vienlīdzīgas. Tādēļ šāds prasījums ir izspriežams balstoties uz publisko tiesību, nevis privāttiesību principiem. Likumdevējam būtu jāveic izmaiņas normatīvajos aktos, nododot minēto lietu izskatīšanu administratīvo tiesu vai Satversmes tiesas kompetencē.

Action for reimbursement of damages arising from state liability for breach of European Union law in Latvia can be brought in administrative court only in the cases prescribed by the Administrative procedure law and Law on reimbursement of damages by the state institutions. However those cases do not include actions for damages caused by legislative acts or court decisions which would be adjudicated by the civil court. Adjudication of the state liability cases in civil courts conforms neither to the public nature of the aforementioned principle, nor to the basic principles of Latvian legal system. Mutual relations between the parties in cases of state liability are not of civil nature, because the parties are not equal. Therefore principles of public law should be applied in such proceedings and not material rules of the private law. Legislater should make amendments conferring the jurisdiction to hear cases of state liability arising from breach of the EU law to administrative court or constitutional court.
Principle of state liability for breach of European Union law and its application in Latvia
Keywords: Juridiskā zinātne