Valsts nivelēšanas tīkla analīze Rīgā LatPOS sistēmā - Pudurs, Artūrs (Latvijas Universitāte, 2015)
Bakalaura darbā tiek pētīta 1. klases nivelēšanas tīkla punktu augstumu saderība ar GPS uzmērīšanas metodēm iegūtajiem punktu augstumiem, izmantojot LatPOS pastāvīgo bāzes staciju sistēmu. Pētījums tika veikts Rīgas pilsētas teritorijā, apsekojot un veicot mērījumus izlases kārtībā 60 esošajiem nivelēšanas tīkla punktiem. Mērījumi tika veikti ar GPS uzmērīšanas metodēm, izmantojot LV’14 kvaziģeoīda modeli, un ģeometriskās nivelēšanas metodi. Rezultātā tika iegūti tīkla punktu augstumi Latvijas normālo augstumu sistēmā, kas tika salīdzināti ar 1. klases nivelēšanas tīkla punktu augstumiem. Veiktais pētījums ļauj izdarīt secinājumus par LV’14 kvaziģeoīda modeļa savietojamību ar Latvijas normālo augstumu sistēmu LAS2000.5, kā arī GPS mērījumu precizitāti atkarībā no mērīšanas metodēm, un citiem to ietekmējošajiem apstākļiem. GPS uzmērīšanā izmantotas divas atšķirīgas metodes, kā arī veikti kontrolmērījumi, lai novērtētu GPS mērījumu stabilitāti LatPOS sistēmā.

The subject of Bachelor thesis is the compatibility between the 1st class levelling network fixed point heights and the heights gained by GPS measurement methods using LatPOS. The research was carried out in Riga City by inspecting the network and doing measurements to 60 selected levelling points. The measurements were carried out with the GPS surveying methods using LV’14 quasi-geoid model and geometrical levelling method. As a result the heights of the network in Latvias normal height system were obtained and compared with 1st class levelling network fixed point heights. The research lets to derive conclusions about the compatibility between the LV’14 quasi-geoid model and Latvias normal height system LAS2000,5 and also about the accuracy of GPS measurements depending on measurement methods. Two different methods were used in the GPS survey and control measurements were carried out to evaluate the stability of GPS measurements in LatPOS system.
State levelling network analysis in Riga city using LatPOS
Keywords: Ģeogrāfija; nivelēšanas tīkls; GPS; ģeoīds; LatPOS; RTK