Antibakteriālo līdzekļu patēriņa analīze VSIA "Bērnu klīniskā universitātes slimnīca" 2022.-2024. gadā - Kronberga, Odrija (Latvijas Universitāte, 2025)
Problēma: Antimikrobiālās rezistences straujā izplatība palielina nepieciešamību veikt antibiotiku lietošanas analīzi stacionārā, lai izvērtētu antibiotiku lietošanas racionalitāti. Pētījuma mērķis: Slimnīcā lietoto ATĶ J01 grupas antibakteriālo līdzekļa patēriņa analīze nolūkā, uzlabot racionālu šo zāļu lietošanu stacionārā. Metodes: No slimnīcas aptiekā lietotās “Horizon” programmas iegūtie dati par antibiotiku izrakstītajiem daudzumiem 2022.-2024.gadā tika pārrēķināti uz DDD/100GD izmantojot PVO ieteikto DDD metodi antibiotiku patēriņa analīzei, kā arī PVO AWaRe klasifikāciju. Rezultāti: 2024.gadā (56,9 DDD/100GD) novēro antibiotiku lietošanas palielināšanos par 75,0% salīdzinot ar 2023.gadu (32,5 DDD/100GD) un par 24,5% salīdzinot ar 2022.gadu (45,7 DDD/100GD).

Background: The rapid spread of antimicrobial resistance increases the need to conduct an analysis of antibiotic use in hospitals to assess the rationality of antibiotic use. Study aim: Analysis of the consumption of ATC J01 antibacterial agents used in hospitals in order to improve the rational use of these drugs in hospital. Methods: Data obtained from the “Horizon” programme used in the hospital pharmacy on the quantities of antibiotics prescribed in 2022-2024 were converted to DDD/100GD using the WHO recommended DDD method for antibiotic consumption analysis and WHO AWaRe classiffication. Results: In 2024 (56,9 DDD/100GD), an increase in antibiotic use was observed by 75,0% compared to 2023 (32,5 DDD/100GD) and by 24,5% compared to 2022 (45,7 DDD/100GD).
Antibiotic consumption analysis in Children's Clinical University hospital in 2022-2024
Keywords: Farmācija; Definētā diennakts deva; Antimikrobiālā rezistence; Antibiotikas; Pediatrija