Lidl lojalitātes programmas pilnveidošanas iespējas pircēju rīcības kontekstā. - Kaufmane, Paula (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darba tēma ir “Lidl Lojalitātes programmas pilnveidošanas iespējas patērētāju rīcības kontekstā”. Šī darba mērķis ir pamatojoties uz teorētiskām atziņām un empīrisko pētījumu, izvērtēt "Lidl" lojalitātes programmas pašreizējo piedāvājumu, atklāt nepilnības un izstrādāt priekšlikumus tās pilnveidošanai, ņemot vērā patērētāju rīcības īpatnības un tendences. Lojalitātes programmas mūsdienu mazumtirdzniecībā kļuvušas par būtisku stratēģisku instrumentu, kas palīdz veidot ilgtermiņa attiecības ar patērētājiem. Arvien pieaug digitalizēto risinājumu nozīme, kur patērētāju dati un rīcības analīze ļauj pielāgot piedāvājumu dažādām patērētāju grupām. “Lidl” Latvijā ir izveidojis digitālu lojalitātes programmu – “Lidl Plus” –, kas darbojas caur mobilo lietotni, taču praksē vērojamas vairākas nepilnības, kas ietekmē tās efektivitāti un patērētāju lojalitātes veidošanu. Darbs sastāv no trīs galvenajām daļām. Pirmajā daļā analizēta lojalitātes programmu būtība, veidi un to ietekme uz patērētāju rīcību, kā arī sniegts teorētisks skatījums uz patērētāju segmentāciju. Otrajā daļā padziļināti analizēta “Lidl” darbība Latvijā un tās lojalitātes programmas saturs, tehniskās īpatnības un mērķauditorija. Trešajā – empīriskajā – daļā veikts kvantitatīvs pētījums, izmantojot aptauju, kurā analizēta patērētāju pieredze, attieksme un rīcība, saistībā ar “Lidl Plus” lietošanu. Balstoties uz iegūtajiem datiem un salīdzinošo analīzi, izstrādāti priekšlikumi programmas uzlabošanai. Pētījumā izmantotas vairākas metodes: literatūras referatīvā analīze, kvantitatīvā metode (aptauja), statistiskā datu analīze un salīdzinošā analīze. Aptaujā piedalījās “Lidl” patērētājs Latvijā, un rezultāti atklāja gan programmas stiprās puses, piemēram, vienkāršu lietotnes reģistrāciju un augstu zīmola atpazīstamību, gan galvenos trūkumus – tehniski neērts kuponu aktivizācijas mehānisms, preču nepieejamība akciju laikā, zema personalizācijas pakāpe un motivācijas trūkums biežākai lietošanai. Pētījuma rezultāti liecina, ka “Lidl Plus” programma šobrīd nespēj būtiski ietekmēt patērētāju rīcību – tikai 5% lietotāju apgalvo, ka tagad iepērkas biežāk. Tomēr 65,8% būtu gatavi ieteikt programmu citiem, kas norāda uz augstu potenciālu, ja tiktu novērsti galvenie praktiskie trūkumi. Bakalaura darba apjoms ir 77 lappuses. Darbā iekļauti 26 attēli un pievienots 1 pielikums. Izmantoti 49 informācijas avoti.

The topic of the bachelor’s thesis is “Opportunities for Improving Lidl's Loyalty Program in the Context of Consumer Behavior.” The aim of the thesis is to evaluate Lidl’s loyalty program offer based on theoretical insights and empirical research, identify its shortcomings, and develop suggestions for improvement, taking into account the characteristics and trends of consumer behavior. Loyalty programs have become an essential strategic tool in modern retail, helping to build long-term customer relationships. The importance of digital solutions is increasing, as customer data and behavior analysis allow for the personalization of offers for different consumer segments. In Latvia, Lidl has implemented a digital loyalty program “Lidl Plus” which operates via a mobile application. However, several practical shortcomings affecting its efficiency and customer loyalty development have been observed. The thesis consists of three main sections. The first part analyzes the essence and types of loyalty programs and their impact on consumer behavior, also providing a theoretical perspective on customer segmentation. The second part provides an in-depth analysis of Lidl’s operations in Latvia, the structure of its loyalty program, technical features, and target audience. The third—empirical—part presents a quantitative study using a customer survey to examine user experience, attitudes, and behavior related to the use of “Lidl Plus.” Based on the collected data and comparative analysis, proposals for improving the program were developed. Several methods were used in the study: literature review, quantitative method (survey), statistical data analysis, and comparative analysis. The survey involved Lidl customers in Latvia, and the results revealed both the strengths of the program—such as easy app registration and high brand recognition—and the main drawbacks, including a technically inconvenient coupon activation mechanism, unavailability of promotional items, low level of personalization, and lack of motivation for frequent use. The research results show that the “Lidl Plus” program currently does not significantly influence consumer behavior—only 5% of users claim that they now shop more frequently. However, 65.8% would recommend the program to others, indicating high potential if the main practical issues are resolved. The bachelor’s thesis consists of 77 pages, includes 26 figures, and has 1 appendix. A total of 49 sources were used.
Opportunities for improving Lidl's loyalty program in the context of customer behavior.
Keywords: Ekonomika un uzņēmējdarbība; lojalitātes programma; patērētāju uzvedība; Latvijas mazumtirdzniecība; pilnveidošanas iespēja