Iztiesāšana apelācijas instances tiesā - Mariņaka, Inga (Latvijas Universitāte, 2009)
Bakalaura darba „Iztiesāšana apelācijas instances tiesā” mērķis ir izpētīt iztiesāšanu apelācijas instancē kriminālprocesā Latvijā. Darba struktūru veido ievads, trīs nodaļas, trīs apakšnodaļas, kopsavilkums un divi pielikumi. Mērķa sasniegšanai izmantotas dažādas tiesību zinātnes metodes: 1)empīriskās - salīdzināšana, analoģija; 2)metodes, ko izmanto empīriskā un teorētiskā līmenī - analīze un sintēze, induktīvā metode; 3) teorētiskās izziņas metodes - sistēmiskā pieeja. Aplūkojamais temats ir īpaši nozīmīgs 21.gadsimtā, jo apelācija darbojas kā papildus garants cilvēktiesību aizsardzībai, kas kļūst arvien aktuālāka Eiropā un pasaulē. Temats ir padziļināti izpētīts gan analizējot tā vēsturisko attīstību, gan skaidrojot jēdzienu „apelācija”. Būtisks posms apelācijas institūtā ir sagatavošanās iztiesāšanai, kas ir analizēts darba otrajā nodaļā. Šajā nodaļā ir pētīts plānotais jauninājums – rakstveida procesa ieviešana apelācijas instancē. Iztiesāšana apelācijas instances tiesas sēdē ir skatīta, analizējot sēdi sagatavojošo daļu, tiesas izmeklēšanu, debates un nolēmuma pieņemšanu, tādā veidā padziļinot ikviena lasītāja izpratni par iztiesāšanu apelācijas instances tiesā. Apelācijas tiesvedības Latvijā nodrošina iespēju novērst pirmās instances kļūdas un tādējādi garantē ikvienam indivīdam tiesības uz taisnīgu tiesu.

The diploma paper „The appeal trial in the criminal procedure” deals with procedure of appeal in Latvia. After the restoration of Independence of the Republic of Latvia, according to the principles of the development of a democratic state and the worked out concept, the court reform in the Latvia was commenced. One of the most important result is the restoration of appeal. On the basis of the conclusions expressed in the literature of the previous years (till 1940), the court practice of these times and legislation, the necessity of the appeal is proved. There are several suggestions, how to improve the appeal in legislation, included in the diploma paper. The appeal procedure grants the observance of the participants’ rights according to the human rights norms and international standards. The preface of the diploma paper shows the aim of the study, the legal methods and the tasks of the work. The 1st chapter of the work offers brief historical summary of the appeal institution and definition of the legal term “appeal”. The 2nd chapter of the work analyses preparation for the appeal proceedings. This chapter also deals with the written kind of the appeal trial. This is novelty in the Criminal Procedure Law and is interesting issue to research. The 3rd chapter deals with very essential matters – the scope of the examination of the case, as well as the adoption of the decision.
The appeal trial in the criminal procedure
Keywords: Juridiskā zinātne